Gå til sidens hovedinnhold

Jernmannen ruster aldri

Artikkelen er over 10 år gammel

TØNSBERG: En friskmeldt Johnny Jensen fyller førti før sesongen er slutt. Nøtterøy Håndballs bauta har fått skikk på kneet – og lysten tilbake på landslagsspill.

– Femti.

Først tror vi han fleiper. At han er lei av spørsmål om hvor gammel han er, om det ikke snart er på tide å tørke av seg klisteret – og la ungdommen slippe til.

– Hehe, sier vi og venter på et avvæpnende smil.

Johnny Jensen holder maska. Stålmannen bare ser på oss.

– Jeg skal gjøre et seriøst forsøk på å spille på toppnivå i Norge til jeg er femti. Ok, det er litt på fleip, men mest seriøst. Så lenge kroppen fungerer så bra som nå, skal jeg se om det er mulig.

Trodde det var slutt

Det sier altså murveggen som for halv annet år siden trodde han hadde blokkert sitt siste skudd på toppnivå. Da var proffeventyret over. Det venstre kneet ville ikke mer. De tyske legene fant ikke ut av det. Johnny Jensen fikk beskjed om å reise hjem – og legge opp.

– De sa at jeg var så gammel at de ikke vill gamble med en operasjon de ikke visste utfallet av.

Etter til sammen elleve år som utenlandsproff – de siste seks i storklubben SG Flensburg-Handewitt, der han bare gikk under kallenavnet «Der Handball-Gott» (Håndballguden») – vendte Johnny Jensen hjem til Nøtterøy med kone og to barn.

Trebein?

Det tok ikke lang tid før Nøtterøy-trener Geir Erlandsen, Johnny Jensens gamle håndballvenn, ringte og spurte om han ville prøve seg. Tross det vonde kneet, tross smertene, tross alderen. Johnny beit tenna sammen – og ble Nøtterøys viktigste mann på vei mot det historiske opprykket.

– Beinet var vondt. Jeg haltet jo mer enn jeg løp i enkelte kamper. Mange lurte nok på om jeg hadde trebein. Jeg har nok kanskje en noe høyere smerteterskel enn de fleste, sier Jensen med et lite smil.

Kurerte kneet

Johnny Jensen med ett bein holdt i massevis i 1. divisjon. Eliteserien er en annen skål. Klubblege Frode Prøsch ville ikke gi opp det vonde kneet til Nøtterøys viktigste spiller.

– Han undersøkte meg og sendte meg videre til dr. Rosenlund i Oslo like etter påske. Han fikset det. Nå kjenner jeg ingenting lenger. Beinet er helt bra. Norske leger er dyktigere enn mange kanskje tror.

I ettertid syns han det er kjedelig å tenke på at de tyske legene ikke fant løsningen på problemet.

– Da kunne jeg kanskje spilt enda noen sesonger i Bundesliga.

OL i London?

Med frisk kropp ser eliteseriens eldste utespiller intet hinder for å blåse liv i landslagskarrieren igjen. EM i Serbia til vinteren og OL i London neste sommer er noe Johnny Jensen ikke takker nei til.

– Jeg må først se hvordan jeg funker i eliteserien. Men går det bra, og spørsmålet kommer, er jeg villig til å hjelpe til. Det er alltid en ære å spille for Norge, sier Jensen.