Gå til sidens hovedinnhold

Håndballen kan ikke være tankepoliti

Artikkelen er over 1 år gammel

I februar skulle det etter planen avholdes sluttspill for håndballcupen Region Sør Cup på konferansesenteret Oslofjord Convention Center (OCC) i Vestfold, og det nye idrettskomplekset som er bygget der. Nylig valgte Håndballforbundet imidlertid å flytte arrangementet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Begrunnelsen forbundet har oppgitt, er eierens tilknytning til Brunstad Christian Church (kjent som Smiths Venner) og deres samlivssyn. Dette har vekket reaksjoner på begge sider, både støtte og kritikk.

I et samfunn må vi tåle uenigheter. Vi må også tåle å omgås med personer som har synspunkter som er ulik våre egne. Dette er særlig viktig når man møtes på arenaer som ikke omhandler debatten der uenigheten ligger. Ved å velge å droppe OCC på grunn av ulike meninger om homofilt samliv, åpner Håndballforbundet dørene for å måtte ta enda vanskeligere beslutninger i fremtiden. Hvilke foretak og forretninger skal få eierstrukturen gransket for meningsmotstand? Hvem skal bestemme den objektive moralen? Hvilke minoriteter skal skjermes, og hvem er fritt vilt for sanksjoner?

LES OGSÅ: Vil likevel ha NM på Brunstad

Håndballforbundet har selv sagt at konferansesenteret og deres eiere ikke har gjort diskriminerende handlinger. Dermed ligger begrunnelsen kun i at de har et annerledes synspunkt, ikke at de praktiserer det på diskriminerende måte. Diskriminerende adferd og boikott av de som har et annet syn enn majoriteten er noe som bør være fjernt fra oss i 2020. Når man i tillegg skal bruke tid på å finne hvem det er som har disse synspunktene og aktivt innføre sanksjoner imot dem, trår vi ut i farlig farvann.

LES OGSÅ: Boikott av Brunstad

Dobbeltmoral

Kommersielle og veldedige bedrifter, forretninger og foretak har ringvirkninger som går langt utover deres eiere. De skaper arbeidsplasser og tilbyr tjenester som ganger samfunnet som helhet. Å ikke kunne omgås de som har andre syn enn seg selv, uavhengig av hvilken rolle man møtes i, tyder på at Håndballforbundet ikke selv når opp til de høye standardene til åpenhet de selv legger frem som begrunnelse.

LES OGSÅ: Helge savner konsekvens i Brunstad-debatten: – Da må også andre boikottes

Håndballforbundet har nylig innledet et samarbeid med REMA 1000 og lanserer brødet «Idrett for alle». Målet er å spre idrettsglede og gi støtte til spillere med nedsatt funksjonsevne. Dette er et utelukkende godt tiltak, men hvilken beskjed sendes til ungdom fra religiøse, kristne eller muslimske miljøer, som kan ha samme samlivssyn, når forbundet skal boikotte bedrifter knyttet til Brunstad Christian Church? Ved å bestemme hvilke holdninger som skal være akseptable, sier de også at det finnes synspunkter, miljøer og minoritetssamfunn som ikke er velkommen i idretten.

En slik dobbeltmoral er problematisk. Er idretten virkelig for alle? Toleranse innebærer å kunne forholde seg konstruktivt til dem man har et annet syn enn, og det gjelder for idrettsledere som er uenige med OCCs eiere, like mye som det gjelder for OCCs eiere i deres møte med homofile.

LES OGSÅ: Eksperter slakter Brunstad-boikott: – Helt meningsløst

Intoleranse

Dersom bedriftene diskriminerer må man selvfølgelig ta affære, men å kun bruke synspunkter og meninger som grunnlag for å sanksjonere, viser kun intoleranse fra boikotters side. Vi lever i et samfunn der man må tåle å være uenige med hverandre. En boikottkultur, der man unngår å forholde seg til dem man er uenige med, vil ikke føre noe godt med seg.

LES OGSÅ: Nå vurderer enda flere organisasjoner å droppe Brunstad

Det kan føles både godt og rett å være tankepoliti, men vi bør ikke åpne dørene for en kultur der meningsmotstandere må innrette seg eller forsvinne. Det er også viktig å forstå at diskriminering går begge veier. Å kreve toleranse fra én part, men ikke tolerere deres synspunkter tilbake, kan ikke karakteriseres som åpenhet. Det er hvordan man behandler meningsmotstandere som bestemmer hvordan man skal dømmes. Her har, som Håndballforbundet også har innrømmet, OCC holdt en høy standard. Det har Håndballforbundet ikke gjort. Det er et tap for idretten og samfunnet.

LES OGSÅ: Håndballforbundet: Full boikott av Brunstad

Å åpne for kommersiell boikott av meningsmotstandere og samtidig legge listen så lavt som forbundet har gjort, er en risikabel strategi.

Kommentarer til denne saken