I november ble Valløveien oppgradert med ny belysning – nå vil det samme skje på mange fylkesveier.

– Dette er et løft for de som skal over veien, sa byggeleder Martin Larsen Fagervold i Vestfold og Telemark fylkeskommune da han installerte de nye lysene på Vallø.

Han kunne da bekrefte at det hadde blitt bedre synlighet i den fotgjengerovergangen.

Allerede i november november begynte fylkeskommunen å jobbe mot å få skiftet alt av veibelysning til LED. Nå har mer penger blitt bevilget til nettopp dette, og de er godt på vei til å skifte belysningen på alle fylkesveier. Dette vil medfører mange fordeler.

– I tillegg til bedre lys og enklere vedlikehold er det mange penger å spare på lavere strømregning ved å skifte ut de gamle lysarmaturene, skriver teamleder for elektro og lys i Vestfold og Telemark fylkeskommune Ragnar Gjermundrød i en pressemelding.

LES OGSÅ: Snart øker matprisene igjen. Slik reagerer kunder i Tønsberg: – Jeg synes det er ille

12.000 armaturer skal skiftes

– Siden 2021 har Vestfold og Telemark fylkeskommune skiftet ut 3840 lamper og sitter nå inne med svært positive erfaringer fra lamper med LED-teknologi. Lyskvaliteten er langt bedre og det merkes på strømregningene at de nye lampene bruker mindre energi. Pærene må aldri byttes og lampene krever dermed mindre vedlikehold.

Nå vil cirka 12.000 gamle armaturer bli skiftet ut med nye LED-lamper. Det vil ha stor effekt på fylkets strømregninger.

– De nye armaturene med LED-teknologi er også utstyrt med smartstyring. Det vil si at lampene blant annet er programmert til å dimme lyset i et gitt tidsrom om natten, hvor det er lite trafikk. Ved å senke lysstyrken i perioder gir dette ytterligere utslag på strømregningen, sier Gjermundrød.

LES OGSÅ:

– Sparer millioner

– Allerede sparer fylkeskommunen 1,23 millioner kroner i året på lavere strømregning med lampene som er skiftet ut. Med dagens strømpriser er besparelsen naturlig nok enda større. Da prosjektet startet ble nedbetalingstiden for investeringen satt til ni år. Med dagens strømpriser vil nedbetalingen gå enda raskere.

De nye lampene bruker mindre energi og er derfor mer miljøvennlige, de vil også lyse veien opp på en bedre og smartere måte.

– LED-lampene lyser bedre, har mer riktig fargetemperatur og gir et mer naturlig lys. Med lyset fra de nye lampene kommer de riktige fargene fra omgivelsen bedre frem enn med de gamle lampene som gir et gulere lys. Penger spares også som følge av bedre sikkerhet. Bedre opplyste veier gir bedre sikkerhet og er dermed med på å hindre ulykker. Strekningene som får nye lamper, får belysning i henhold til kravene i håndbøkene.