Gå til sidens hovedinnhold

Har du sett det en gang, er det bare å lukke øynene et sekund og du ser det for deg

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

April er kjent for å være lunefull. Da er det ikke akkurat go'lune vi tenker på. Det må revideres. I år ble påskeværet alles trumfkort, både for by- og fjellfolk. Alle har grunn til å føle seg fornøyd. (Det er en parentes, det får vi la være å kommentere, det må ikke være klimaendringen, mange av oss tenker nettopp det, det er klimaendringen ...) Da er det ikke lenger en parentes. Det alltid noe som lugger, godt er det ... Det får oss til å tenke, selv om vi nyter fine sommerdager, uten aprils luner.

Påsken tilbrakte jeg hjemme. Jeg blir mer og mer hjemmekjær. Jeg kan knapt gå og handle uten å lengte hjem. Da tar jeg det til følge og blir hjemme. Jeg ivaretar egne interesser mer og mer. Hold deg hjemme, Finn!

I år var jeg så heldig å få litt hjelp med hagearbeidet i god tid før påskehelgen startet. Så stress var fremmedord. Deilig når friske krefter slipper til. Hjelp er fine greier. Det ble tatt løvetann og fjorårets løv ble fjernet. Det ser bra ut nå, men vi vet det kommer mer av alt kontinuerlig. Nå vet jeg hvor det er hjelp å hente. Jo mer de lærer av hagearbeidet, jo mer får de gjøre. Vinn-vinn, luk for bestepappa Finn.

LES OGSÅ: – Jeg puster hundehår, spiser hundehår, det er hundehår i tastaturet mitt på jobben  

Det har vært blomstergleder i kø, den fineste av alle står bokstavelig talt og venter på å få din oppmerksomhet ... Hvitveisen (Anemone Nemerosa) er kommet! Om du ikke plukker en eneste, så er det å se skogens hvite teppe en glede. Og har du sett det en gang, er det bare å lukke øynene et sekund og du ser det for deg.

Du kan nøye deg med det, eller du kan ta turen ut. Litt mosjon opp og ned og du har hendene fulle av skogens hvite gull. Det finnes ingen konkurrenter. Hvitveisen rår marken alene. Blåveis er i en annen liga. Du plukker ikke store buketter, den er liksom finest der den er. Med hvitveis er det noe annet. Den tar vi med i mengder. Noen dager står den fine buketten der. Så er det over ... Ikke helt. Du har et par, tre uker på deg, så er det over. Etter hvitveis kommer konvallene og som sagt etter. Førstemann er å bli nummer en. Og i år før ute en noen gang før.

Vi er heldige som har alt dette fine rundt oss, og vi evner å ta vare på det ... Det tvinger seg fram. Vilje er et ord som ofte blir brukt, hvem bryr seg om det? Må vi, så må vi. Prisen er jeg usikker på, hva som skal til ... Det skal noe til. Det forstår vi alle. Dette udefinerte «noe» er nok mer enn jeg helt kan forstå konturene av.

LES OGSÅ: GPS var ikke funnet opp da jeg skulle til fyllinga – det var bare å rulle ned bilvinduet og lukte seg fram  

Min hovedinteresse er jo nettopp at det skal være løvetann som skal lukes og løv skal rakes. Og gleden over hvitveis som skal plukkes. Det er en øvelse å ta endringer imot som en venn. Men vi har jo lært oss ved erfaring at så fort det fremmede blir kjent, så er det ukjente forduftet. Det jeg mener å si, er at så komplisert det enn ser ut, så er det smart å gjøre noe når en ser det.

Jeg forenkler det kanskje, eller er det noen som kompliserer endringer? Det kommer til å løse seg selv. Eller vi kan løse det i fellesskap. Vi er jo trent på dugnad. Så lenge det er håp, har vi alt. Har du drømmer, så drømmer du.

Det beste med naturen er jo at den er rett rundt hjørnet, alltid tilgjengelig og noe for alle. Det viser jo nettopp interessefeltene. Jakt, fiske, vannsport, hagearbeid, ligge i solen, vintersport og 1000 andre ting vi elsker å gjøre. Det kan til og med være gratis eller koste oss dyrt ... Nødvendigvis er det ikke utstyrsprisen jeg tenker på. Hagesesongen står for døren og er nå på vei til å seile opp som Norges største hobby. Jeg slår et slag for Det Norske Hageselskap. Igjen. Det er en supertrendy organisasjon. Du melder deg inn. Får ti lekre blader i året. Med massevis av inspirerende lesestoff, inspirerende bilder og alt fra norske hager.

Trendstoff så det suser. Grønnsaksdyrking får mer fokus uten at blomsterstoff må vike. Bærekraftige metoder for moderne hagestell. Metoder for å drøye vann, gjødsle riktig og rimelig, eliminere bort giftbruk. Få mer ut av mindre om du ønsker det. Og mer, mer, mer av alt.

Resirkuleringsinspirasjon av tankegods og praktisk veiledning om du det er noe du lurer på. Du leste riktig. Du kan ringe eksperter, vederlagsfritt. Riktignok er tidspunktene begrenset, men absolutt tilgjengelig. På toppen av det hele, blir du invitert til åpen hage landet over. Dette er ikke betalt reklame, jeg rett og slett elsker hageselskapet. Det hjertet er fylt med, renner munnen over med.

Jeg ser virkelig fram mot liljekonvallsesongen i år.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.