Det vi i de siste månedene har sett er at motstandere av pandemien og vaksinen nå har tatt i bruk kraftige nazistiske budskap som forringer historien. Vi kan vel noen av oss ha diskusjoner på en demokratisk måte når det gjelder pandemien og vaksine, men nå har nok motstandskampanjene tatt en ny vending som også ødelegger deres egen kampanje. Ved bruk av lignelser som sammenligner vaksinetiltak med jødeutryddelsen; Ja da må vi sette ned foten og stoppe det med lovlige midler.

Straffbar handling

Egentlig burde enhver seriøst tenkende person vite det: Massemordet i utryddelsesleirene som ble begått mot jøder fra hele Europa, mot folk i de okkuperte landene av det nazistiske styret, er uforlignelig. Med rette ble disse massemordene fordømt som "forbrytelser mot menneskeheten" av hovedrettssaken for krigsforbrytelser i Nürnberg, og lover mot fornektelse av disse forbrytelsene eksisterer i mange land. Å hevde at disse massemordene ikke fant sted i det hele tatt anses ikke som en «avvikende mening», men som en straffbar handling.

Groteske sammenligninger

Det er derfor desto mer alvorlig at det i den siste tiden, spesielt blant kritikere av vaksinetiltakene, at det har blitt presentert Holocaust-sammenlikninger som utgjør en bagatellisering og fornektelse av masseforbrytelsene. I mange land og selv i Norge så man at nazistene (kjente som fornekter av Holocaust) og vaksinemotstandere deltok på de samme demonstrasjonene. I Tyskland kunne man se demonstranter bære et plaster, modellert etter den «jødiske stjernen» i form og farge, med inskripsjonen «uvaksinert». Som om deres personlige beslutning om å nekte vaksinasjon var sammenlignbar med statlig stigmatisering av en "jødisk stjerne". Grotesk var også utseendet til et barn, hvis foreldre hadde overtalt ham om at hun kunne føle seg som Anne Frank fordi hun bare fikk lov til å feire bursdagen hans med venninner i det skjulte.

Historieløse

Slike sammenligninger er ikke bare historieløse; de er bevisste provokasjoner som bagatelliserer Holocaust og nazistiske masseforbrytelser. Selv i Østerrike, Frankrike og Nederland kopierte vaksinedemonstranter disse holocaust-trivialiserende symbolene. I Italia marsjerte kritikere av pandemitiltakene i forkledninger etter jakkene til konsentrasjonsleirfanger som en overdreven protest mot regjeringens grønne vaksinepass. Dette som om passene som ble laget for å beskytte helsen til alle mennesker i Italia var sammenlignbare med lidelsene til de tidligere deporterte og forfulgte i de nazistiske interneringssentrene.

Skremmende

Det er også skremmende at i USA, Tyskland, Italia eller andre land der tilsvarende provokasjoner ble vist i sammenheng med pandemikritikken, tar rettsvesenet eller offentlige etater ikke grep for å følge lov og regler. Det virker som man kan bryte loven og gjenskape grusomhetene legitimert av ytringsfriheten. Nok en gang viser dette hvor stort gapet er mellom politikernes meninger i anledning viktige historiske antinazistiske markeringsdager og den politiske praksisen i de respektive land. Dette gapet er også tydelig i Europaparlamentet, der resolusjoner om farene ved antisemittisme vedtas, men den praktiske politikken med å relativere antisemittiske forbrytelser, for eksempel i de baltiske republikkene, forblir uten alvorlige konsekvenser. Man bør beklage fremveksten av antisemittisme med stor kraft og man må ikke åpne døren for historisk invalidering.

Vi i The World Veterans Federation har medlemmer som har opplevd krig, i ulike groteske former, ser på dette som en indikator på at uakseptable sammenligning med massemordene kan gi en forfalskning av historien og i verste fall, aktualisere på ny det som skjedde under krigen.

Joda, vaksine motstanderne har nok gått for langt. La oss heller oppfordre de som er mot vaksine og de som velger å følge de vaksine og pandemiråd som blir gitt om en saklig og demokratisk dialog og ikke være med på et farlig akselererende klasseskille i samfunnet.

Nøkkelen bør være; Respekt for hverandres mening.