Gå til sidens hovedinnhold

Hat, sensur og valg

Nils Henrik Smith oppsummerer i Dagsavisen: "Dei unge meiner dei etablerte har svikta når det gjeld å verne sårbare grupper mot skadelege ytringar. Den eldre garde fryktar det dei oppfattar som ein autoritær nymoralisme hjå dei unge."

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg? Jeg er gammel, gammel nok til å tilhøre "den eldre garde". Og gammel nok til å vite at når klinten skilles fra hveten, er det ikke ugress som skilles ut, det er de aksene som ikke er modne.

Vi står nå i fare for å velge oss et storting som nær sagt utelukkende består av klint. Og vi gjør det fordi vi er vergeløse. Hvordan skal vi, uten å fremstå som empatiløse, forsvare oss mot den nye sårbarheten? Vi skjønner det ikke.

Med mindre vi sier det som det er: Evner du ikke å stå i stormen, må du ikke gi uværet skylda. Vi driter tynt i hva du føler; om du liker det eller misliker det, er uten relevans. Det er greit å søke ly, det er ikke det, og det er helt greit å gå inn i varmen. Holder du ikke ut med nordavinden, er det greit å søke fellesskap rundt ovnen.

Men det er ikke greit å gå til angrep på metereologiske realiteter. Blåser det, så blåser det, uansett hvor lei deg du blir!

Derfor skal vi i årets valg stemme på slike som gjør den jobben som må gjøres, også når det blåser. Det er de som står i stormen uten å syte, vi skal stemme på, ikke på jyplinger som ikke har annet å bestille enn å henge med geipen.

Stortinget er da ingen varmestue! Vil ungdommen pakke seg inn i pledd og varme seg på hverandre, får de finne et sted som egner seg. Det gjør ikke landets nasjonalforsamling!

Kommentarer til denne saken