Det er vanskelige tider for alle, men dere har det muligens lettest slik det er nå. Dere har ingen jobb å miste, pensjonen kommer som vanlig og huset er nedbetalt. Det eneste dere må endre på er å holde avstand, holde dere unna steder som kan gi dere Covid-19, dessverre registrerer jeg at et stort flertall av dere ikke gjør dette.

Mange sliter nå. Mange får 66% av lønnen sin og utsatte utbetalinger fra Nav. Mange har mistet jobbene sine, mange har gått konkurs. Barn sitter isolert hjemme uten å ha noen å leke med. Mange har foreldre, besteforeldre eller andre i familien de ikke tør besøke fordi de er redde for å smitte sine kjære. Mange barn sliter med hjemmeskolen, mange barn har det ikke godt med de voksne de lever, med og har ingen trygg sone lengre.
Mange har fått utsatt behandlinger og operasjoner, mange tør ikke oppsøke legen, mange får utsatt kreftdiagnose fordi sykehusene utsetter kreft-screening. Nye pappaer får ikke være på barsel med sine kjære, eldre på sykehjem får ikke besøk, syke på sykehuset får ikke besøk.

Mange føler på en stor utrygghet nå, vi har stengt ned samfunnet for å beskytte deg som er i risikogruppen. Likevel velger du å valse rundt på Farmannstredet eller flokke deg på Nøtterøy bakeri. Ja jeg ser dere daglig dere som burde holdt dere hjemme, daglig ser jeg dere stuet sammen i polkøen, vandrende rundt på senteret uten å holde avstand. Selv om jeg forsøker å holde avstand så lener du deg over meg for å ta en vare, du presser deg inn gjennom døren sammen med meg og du står rett bak meg i køen uten å ta hensyn. Hvorfor må du gjøre dette? Er du ikke redd for egen helse?

Nå åpner samfunnet sakte men sikkert opp og mange er redde. Dersom smitten øker igjen så vil du være utsatt, utsatt for å bli veldig syk eller i verste fall dø. Da må vi kanskje stenge ned igjen. For det er ikke for oss unge vi stenger, det er for deg som er eldre over 70 år og andre som har alvorlig underliggende sykdommer. Da bør du ta ditt ansvar og holde deg hjemme slik at vi ikke får mange som ligger i respirator eller døde igjen. For det er en gang slik at selv om mange unge og friske blir smittet så har helsevesenet kapasitet, det er hvis du blir smittet og mange eldre med deg at vi får et problem igjen.

Derfor sier jeg det til deg en gang til, hold deg hjemme! Vi har butikker som leverer varer, vi har frivillige som hjelper. Du MÅ ikke gå på de stedene som gir størst smittefare.

Til alle dere eldre som holder dere hjemme vil jeg si takk.
Takk til alle som hjelper dere slik at dere kan være hjemme. Jeg sier takk til alle barn og unge som nå har holdt avstand for å beskytte eldre og syke. Takk til arbeidsgivere som tilrettelegger for hjemmekontor, takk til lærere som har digital undervisning, takk til alle som oppretter hygienetiltakene i butikk og på arbeidsplassen, takk til alle som nå må klare seg på mindre lønn og takk til alle som gjør vanskelige jobber med de som allerede er smittet.

Jeg er takknemlig for at vi lever i Norge i disse dager, vi tar dessverre mye for gitt og kanskje gjør du også det du som er i risikosonen og utsetter deg for fare, kanskje du tar det for gitt at det skal gå bra?