– Dette blir gøy!

Helge Hammelow-Berg står utenfor Nordre Sjøbod på brygga i Tønsberg. Når dørene åpnes her til Tønsbergs Blads 24-timer lange fotballshow fredag klokken 12.00, er den tidligere TV-stjernen med på laget.

Klokken 18.30 gjør han nemlig comeback som programleder for TB-sportens egen variant av legendariske «Reisesjekken» – for anledningen omdøpt til  «Fotballsjekken».

– Det må være over 20 år siden jeg gjorde «Reisesjekken» i en TV-sending sist. Det var et utrolig populært program som mange husker fortsatt, sier Hammelow-Berg.

450 programmer

For dem som av en eller annen grunn har glemt hva «Reisesjekken» var – eller ikke er født før 1990 – kommer en liten forklaring:

Reisesjekken var et slags sjekkeprogram der en deltaker fikk velge mellom tre utvalgte som satt bak en skjerm og svarte på spørsmål stilt av deltakeren. Deltakeren skulle på basis av denne informasjonen velge en av de tre. Sammen skulle de reise på en ferietur og komme tilbake til programmet og fortelle hvordan det hadde gått.

Programmet var en kjempehit på TV Norge – og programleder Helge Hammelow-Berg lagde 450 programmer fra 1991–97. Med seg i studio hadde han vertinne Siv Stubsveen og pianist Lillebror Sande Larsen.

(saken fortsetter under bildet)

Sporty deltakere

På Tønsbergs Blads oppfordring har Helge Hammelow-Berg sagt ja til å børste støvet av programlederdressen, selvsagt med en vri som passer temaet i fotballsendingen.

– Tre kjekke fotballkarer og ei sporty fotballjente stiller opp i programmet. Dette blir bare moro, det blir sjekking med glimt i øyet, sier Hammelow-Berg.

Etter programmet får jenta ta med seg den utvalgte fotballgutten på en uformell middagsdate.

– Paret får en gratis middag på The Sense, sier Hammelow-Berg.

Skjelven Teie-debut

TV-ruta var Helge Hammelow-Bergs scene på 90-tallet. «Reisesjekken» gjorde ham til rikskjendis. Han reiste rundt i hele landet og gjorde lokale varianter av «Reisesjekken». I mange år har han også markert seg som en sentral figur i Tønsberg Amatørteater.

Og ikke minst har han fylt mye av livet med fotball. Både på banen og fra sidelinjen.

Med sin høyde var Hammelow-Berg et naturlig keeperemne. I Eik kjempet han om trøye nr. 1 med Svein Gunnar Førsund fra han var 17 til han var 21 år.

– Jeg innså at det ble vanskelig å bli førstekeeper i Eik, så jeg meldte overgang til Teie. Det var den gang det var fem hundre tilskuere på kampene, og jeg husker godt debuten min. Jeg var helt skjelven i henda, fomlet fælt og ballen spratt hit og dit, sier Hammelow-Berg og gestikulerer.

– Et stykke ut i første omgang hører jeg en tilskuer rope høyt: «Hvor i all verden har vi funnet den nye keeperen vår?». Svaret kom kjapt fra tribunen: «Tønsberg Amatørteater!»

– Fyttirakker'n, er det kjøpesprit?

Etter endt karriere trente Hammelow-Berg både Vear og Kodal. Med sistnevnte klubb kunne han feire opprykk fra 6. divisjon.

Etter at opprykket var sikret på hjemmebane ble treneren tilbudt en seiersdram av en lokalpatriot. Hammelow-Berg kikket skeptisk på det brunaktige, hjemmelagede brygget, takket høflig nei og bød heller karen på sine egne, medbrakte varer.

– Jeg husker at han tok en smak, før han med store grimaser utbrøt «fyttirakker'n, er det kjøpesprit?!?», ler Hammelow-Berg.

Siden har han vært å se som tilskuere på de fleste fotballbaner i fylket. Den livslange kjærligheten til lokalfotballen ruster aldri.

– Jeg er en veldig stor patriot av lokalfotballen. Du kan ikke akkurat kalle meg for medgangssupporter, det er feigt, sier Hammelow-Berg.

Han forteller om Eiks glansdager på 80-tallet, da Jahn Teigen og Helge Hammelow-Berg var et fast innslag som oppvarmere for publikum på Tønsberg gressbane.

– Jeg husker godt Jahn fløy rundt med roperten og lagde ablegøyer. Det var tider, sier Hammelow-Berg.

Nå er han tilbake.