(Østlands-Posten)

Myndighetene i USA har anbefalt bruk av tanntråd i ernæringsveiledninger siden 1979. Veiledningen er lovpålagt å være basert på vitenskapelig bevis, og i fjor ba nyhetsbyrået AP flere departementer om å få vite grunnlaget for rådet. Da myndighetene publiserte årets ernæringsveiledning var bruk av tanntråd fjernet som råd, uten noen videre forklaring.

I et brev til AP bekrefter regjeringen at effektiviteten av tanntråd aldri har blitt forsket på.

Nyhetsbyrået har sett på 25 større studier som hovedsakelig sammenlignet bruk av tannkost sett opp mot bruk av både tannbørste og tanntråd. Beviset for at tanntråd fungerer omtales som svakt og veldig upålitelig.

– Det er viktig å be folk om å gjøre det grunnleggende. Tanntråd er ikke en del av det grunnleggende, sier tannlege Damien Walmsley, som er vitenskapelig rådgiver for den britiske tannlegeforeningen. Tannlege Tim Iafolla ved helsemyndigheten NIH sier på sin side at han vil fortsette å oppfordre amerikanere til å bruke tanntråd.

– Det er lav risiko og liten kostnad. Vi vet at det er en mulighet for at det fungerer, så vi er komfortable med å be folk om å gjøre det, sier han. (NTB)