(Gjengangeren)

Nettstedet Allergiguiden.no har foretatt en undersøkelse som viser at en av tre jevnlig plages av tett nese. Det forteller en pressemelding fra PR-operatørene. Mange er ikke klar over at forkjølelsen de tror de har, i virkeligheten kan være allergi.

Kanskje er det helårsallergi

– Hver tredje innbygger på Østlandet opplever tett nese og kløe i øynene opptil ti ganger i året eller mer. Videre viser undersøkelsen at mer enn hver fjerde innbygger på Østlandet har symptomer som kløe i nesen, og at omlag hver femte innbygger i landsdelen opplever plager i luftveiene. Det fryktes at mange østlendinger plages av allergi uten å være klar over det, i og med at symptomene på for eksempel helårsallergi ligger så tett opptil forkjølelse, heter det i pressemeldingen.

Les også: Brenner for å utjevne sosiale helseforskjeller

Så hva er helårsallergi? Jo, det er reaksjoner vi har på ting som omgir oss hele tida i hverdagen; pelsdyr og husstøvmidd, for eksempel.

– Symptomene på helårsallergi er svært lik en forkjølelse, og kan dermed lett forveksles, forteller pressemeldingen:

– Nysing, kløe, snue og tett nese er bare noen av likhetstrekkene. Forskjellen er at ved helårsallergi plages man med disse symptomene hele året, i motsetning til forkjølelse som vanligvis opptrer en til to ganger årlig.

Klimaendringer og lite D-vitamin

Vi bør være mer opptatt av å bekjempe allergier enn vi er i dag, mener avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus og professor ved Universitetet i Bergen, Sverre Steinsvåg. Han sier at:

– Måten vi lever på med redusert kontakt med mikrober, mangel på D-vitamin og klimaendringer gjør at vi er mer utsatt for allergi enn tidligere.

Les også: Klimaet blir våtere og villere

I løpet av de neste 15 årene spår European Academy of Allergy and Clinical Immunology at halvparten av den europeiske befolkning vil ha allergiske plager.

– Vi ser at forekomsten av allergi allerede er økende, og pasienter har i tillegg lavere toleransegrense for hva kroppen tåler enn tidligere. Det er derfor viktig at det rettes oppmerksomhet på allergi hele året, mener Steinsvåg ifølge pressemeldingen.