Gå til sidens hovedinnhold

Halvparten dropper viktig synstest

Artikkelen er over 11 år gammel

STOKKE/TØNSBERG: Blindhet eller alvorlig synssvekkelse kan bli konsekvensen. Likevel dropper svært mange foreldre å ta med barna på synssjekk.

– Jeg tror det handler om manglende forståelse for hvor viktig det er, sier Bente Prydz, helsesøster i Stokke.

Årlig innkaller helsestasjonen alle kommunens fireåringer til synstest. Formålet er å avdekke problemer som kan vokse seg store i løpet av kort tid. Men et betydelig antall foreldre kommer aldri med barnet til den viktige testen selv om de har plikt til å sørge for undersøkelse.

Halvparten uteblir

Ifølge Prydz dukker så mange som halvparten av foreldrene aldri opp til fireårskontrollen med barna.

Resultatet kan bli at synsproblemer ikke oppdages før det er for sent. Særlig kikker helsesøstrene etter det som kalles indre skjeling. Det er en lidelse som relativt enkelt kan rettes opp i fireårsalderen. Allerede i sju-åtteårsalderen kan det være for sent.


– Noen foreldre vet hva de skal se etter, gjerne fordi de har erfaring med denne type synsproblematikk, men flertallet tror nok at alt er i orden hvis de ikke ser noe galt der og da. Dermed hopper de over kontrollen. Problemet er at skjelingen ikke er synlig, sier Prydz.

Bruker lapp

Lidelsen arter seg slik at det ene øyet utvikler seg normalt, det andre ikke. Når det skjelende øyet ikke blir stimulert, kan resultatet bli nedsatt syn eller blindhet på dette øyet.

En lapp over det friske øyet i kortere eller lengre tid kan være nok til å korrigere ubalansen og gjenopprette samsynet. Forutsetningen er imidlertid at foreldrene er flinke til å møte opp med barna og avdekke problemet.

– Endel av dem som ikke kommer, gir beskjed om at de ordner det på egen hånd, for eksempel hos fastlege, men vi er redd for at mange også dropper det helt, sier Prydz.

– Råviktig

Stokke kommune er ikke alene om å oppleve manglende interesse for synssjekken. Flere helsestasjoner Tønsbergs Blad har vært i kontakt med oppgir at foreldrene blir mindre flinke til å ta med seg barna til kontroll jo eldre barna er.

– To av ti uteblir fra time de er innkalt til, og tallet er høyere jo eldre barna er, uten at vi har brutt ned tallene i detalj, sier ledende helsesøster i Tønsberg, Sonia Wigenstam.

I likhet med sin kollega i Stokke understreker hun betydningen av å gjennomføre synstesten.


– Det er råviktig. Noen opplever kanskje at en synstest er for spinkelt til at de gidder å ta turen til helsestasjonen, særlig hvis de ikke har mistanke om at det eksisterer et problem, men jeg vil sterkt oppfordre til det. Snart skal dessuten fireårskontrollen utvides, med blant annet språktest, minner Wigenstam om.

Kommentarer til denne saken