– Håper dette ikke ender med at hun tar livet av noen

SKREVET UT: Etter å ha stjålet en bil, hatt tanker om å ta sitt eget liv og i rus krasjet ved Holmestrand, la den 31-årige kvinnen seg inn på psykiatrisk avdeling. Mandag ble hun skrevet ut. Foto: Eric Johannessen

SKREVET UT: Etter å ha stjålet en bil, hatt tanker om å ta sitt eget liv og i rus krasjet ved Holmestrand, la den 31-årige kvinnen seg inn på psykiatrisk avdeling. Mandag ble hun skrevet ut. Foto: Eric Johannessen

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

TØNSBERG: Torsdag la 31-åringen seg frivillig inn på lukket, psykiatrisk avdeling. Mandag var hun ute igjen, med tilbud om psykologtimer – og en pakke Ibux.

DEL

– Det er bare å gi opp, sier faren til den 31-årige kvinnen.

Del

– Denne gangen trodde vi hun skulle legges inn, vi håpet at noe mer skulle skje. Men hun fikk altså beskjed om at hun var skrevet ut, det er det som pleier å skje, sier faren oppgitt.

Han har i lang tid brukt mye krefter på å hjelpe datteren. Han er fortsatt sykemeldt fra jobben for å konsentrere seg om å få datteren på rett kjøl.

LES MER: – Ingen fortjener å møte en selvmordsbilist.

– Mønsteret har startet

Etter datterens selvmordsforsøk i forrige uke håpet han at ting var i gang, og at jenta hans skulle få tett oppfølging og behandling.
Nå er han redd datteren forsvinner ut i rushelvetet igjen.

– Hun ville ikke bli hentet av meg. Det sier seg selv hvor det går herfra. Jeg sier ikke at hun kommer til å sette seg rusa bak rattet i en bil, men nå har mønsteret startet igjen, sier faren, som beskriver datteren som oppgitt og lei av alt.

– Jeg håper hun ikke ender opp med å ta livet av noen i en lignende ulykke som forrige gang, sier han.

Faren har nå selv en tenåring i huset, og sier det ikke er en mulighet igjen å ta datteren inn til seg og den nye familien.

– Hun trenger hjelp av noen som har kunnskap om å reparere folk. Vi hadde begge håpet at hun skulle bli lagt inn et sånt sted.

LES OGSÅ: Ga ikke opp «verstingen» Dennis (18).

Savner helhetlig behandling

Etter at datteren ble skrevet ut, ringte faren til behandleren på sykehuset for å høre hvorfor hun ikke kunne legges inn.

– Han snakket i fagsjargong over hodet på meg, det jeg vil kalle stammespråk, sier faren.

Han er oppgitt over at datterens historie ikke førte til en innleggelse.

– Det er ikke noe system, ingen rød tråd i behandlingen. Datteren min var helt på bunn og suicidal. Hun la seg inn, men fikk ingen behandling og kom ut i andre enden med tilbud om møter med psykolog og en pakke Ibux. Hun var vel ikke gal nok, sier faren.

– Prosedyrene skal være fulgt

Arne Repål, fagdirektør ved Psykiatrien i Vestfold, sier alle pasienter skal vurderes opp mot prosedyreboka.

– Alle pasienter som ansees som en fare for seg selv eller andre, skal vurderes nøye. I utgangspunktet tar jeg det for gitt at pasienten er vurdert ifølge prosedyrene, sier Repål, som legger til at han ikke kjenner til sakens detaljer.

Når det ikke ender med innleggelse eller akuttplass, sier han det er vanlig at den utskrevne pasienten følges opp med behandling på lavere nivå.

– Mitt råd er at man begynner med å henvende seg til den behandler man har fått avtale med. Er man misfornøyd med behandlingstilbudet, er det en mulighet å sende en klage til Pasientombudet eller direkte til direktøren i Psykiatrien i Vestfold. Vi vil da gå igjennom saken, opplyser Repål, som sier han skjønner fortvilelsen og følelsen av hjelpeløshet hos de pårørende.

Bli tilhenger av Tønsbergs Blad på Facebook:

Artikkeltags