Lege Bjarte Andersen jobber til daglig med tykk- og endetarmslidelser ved sykehuset i Østfold. To ganger i året drar han til Etiopia, og nå rett før helgen kom han hjem til Tolvsrød, der han bor med kona Helen og tre barn.

For noen år siden etablerte Bjarte Andersen stiftelsen Tesfa, som betyr «håp», og det er i regi av denne stiftelsen han nå reiser. Tønsbergs Blad snakket med han idet han kom hjem til Tolvsrød ved lunsjtider fredag.

– Hvordan er det å være hjemme?

– Jeg vet ikke helt ennå, jeg har nettopp kommet. Men det er kaldt, bemerker Bjarte.

LES OGSÅ: Hvert år drar trebarnsfar Bjarte fra familien i flere uker for å redde liv: – Jeg sa fra til kona før vi giftet oss

Kikkhullskirurgi

Noe av planen denne gang var å etablere en operasjonsstue for kikkhullskirurgi i Addis Abeba. Mye utstyr ble sendt i forveien, og mye utstyr tok Bjarte med seg da han dro.

– Nå har vi etablert et energiinstrument på sykehuset i Addis Abeba. Vi fikk ikke utført operasjoner denne gang, men det regner jeg med at vi får til neste gang jeg kommer ned. I Etiopia må man være tålmodig og ta et skritt av gangen, sier Bjarte, som også besøkte et annet sykehus i Addis Abeba der han håper å få etablert utstyr for kikkhullskirurgi.

LES OGSÅ: Tønsberg-kirurgen måtte operere på veranda, i lyset fra en lommelykt

Opererte tre

Noe Bjarte hadde sett fram til denne gangen, var å operere pasienter i en stamme på landsbygda der de har en type levercyster. Dette er parasittiske cyster som landsbyboerne får fra hundene sine. Disse operasjonene gikk ikke helt som planlagt.

– Nei, dette ble ikke helt som vi hadde tenkt. Vi valgte å flytte operasjonene fra landsbyen Turmi til byen Jinka. Dessverre kom det få pasienter. Kun åtte stykke kom, og tre av dem opererte vi, sier Bjarte.

Han legger til:

– Jeg ble litt skuffet over at vi ikke fikk operert flere, men samtidig – det var jo fint at de tre vi fikk operert fikk hjelp. Det er vanskelig å planlegge i Etiopia. Ting blir aldri helt som forventet. Jeg gjør gjerne et nytt forsøk en annen gang, sier han.

LES OGSÅ: Kripos advarer foreldre og ber dem prate med ungdommene sine

 

Fikk med gave

Da han dro til Etiopia, hadde Bjarte Andersen med seg mange stomiposer, til pasienter med utlagt tarm. Disse posene er det stomisykepleier Camilla Løvall ved sykehuset i Vestfold som samler inn. I Addis Abeba er det etablert en stomiforening, og denne foreningen har sendt med en gave til Løvall for innsatsen hun legger ned.

– Camilla og de som hjelper henne gjør en fantastisk innsats, sier Bjarte.

Høydepunktet for Bjarte denne gangen var møtet med Nakalengi, som han opererte for leppe- og ganespalte for ti år siden. I dag er hun i begynnelsen av 20-årene, er gift og har to barn.

– Hun er enormt takknemlig og sier at operasjonen den gangen forandret livet hennes. Det var sterkt å møte henne, sier Bjarte.