Omgivelser kan hjelper oss med å finne ferie på innsiden. Etter de siste årene vet vi at ferie ikke først og fremst er hvor langt man reiser, men hva som gir variasjon og rekreasjon. Enten livet er vanskelig eller vidunderlig er svaret ofte det samme, å velge et godt sted å være.

Ved å henge seg opp, får kroppen en ny sansbar opplevelse. Jeg med min personlighet snakker ikke om forandring av typen fallskjermhopping på Jarlsberg og liknende adrenalinkikk. Selv om det også er deilig avkobling for noen. Livets gave til menneskeheten, foruten hverandre og naturen, må være hengekøya!

En hengekøye er ferie for en eller fellesskap og moro, med magnetisk kraft. Utrolig hvordan det kan myldre av barn i alle aldere rundt den. Hvor mange får man plass til? Hvor høyt kan den gynge? Hvordan kjennes det å rulle ut av den? Du får dem brede, dype, flate.. Hvorfor denne magien? Fordi vi kjenner vår egen kropp sterkere når vi gjør noe som vekker sansene våre.

Fjellklatrerne imponerer med å bolte seg fast, og sove høyt svevende nettopp i hengekøye. Bare fest den godt! Det finnes stasjonære hengekøyestativ for resten av oss som mangler trær, eller ikke vil borre i sin egen vegg. Man kan til og med finne bærbare stativ som kan fraktes med på utflukt, hvis man har armmuskler. Listen over mulig tilbehør er lang: Myggnetting, regndekke, ledd- lys, liggeunderlag. I arbeidet med å finne den rette køya med det rette tilbehøret, kan man nesten bli andpusten og miste feriefølelsen.

Enkelhetens kunst kommer alltid godt med. Det gjelder først og fremt å finne hva som er komfortabelt. Egenomsorg kan være en pute, varme sokker, teppe eller sovepose på kalde dager. Vannflaske, solbriller og et eple kan være en sann glede. Faren ved alle ferier, er at riggingen tar så lang tid at ferien er slutt når alt er klart.

De aktive vil spørre seg hva man kan gjøre i en hengekøye: Lese, håndarbeid, legge planer, skrive dagbok, prate, gynge, og elske. Nevner ikke skjermaktiviteter her nå, for da holder vi lett pusten og mister kontakten med kroppen. De som trenger avkobling fra gjøremål kan sanse naturens mangfold, eller forebygge demens ved å fylle på med minst mulig inntrykk noen få øyeblikk.

Det er til og med god mosjon å legge seg opp i en hengekøye, enten man tar ”stup i det-taktikken” med fare for utrulling og bruddskader, eller man tar ”ri på hest-metoden” med ett ben på hver side, før man stapper stumpen på rett plass, for så å stable ben og armer til slutt. De fleste velger nok ”sideveis-håper på det beste-metoden”, der man forsiktig setter bakpartiet inn på midten og øver inn en ”sleng beina opp mens man flater ut-taktikk”.

Hva er en god ferie? Følelse av noe annet enn det er mye av ellers i hverdagen. Det er så mange arbeidsoppgaver vi kan henge oss opp i. Skal tro om vi ikke jobber bedre og livet kjennes sterkere, etter først å ha hengt oss opp i køya noen minutter. Hvor mye må det skje i en ferie egentlig? Å henge seg opp i en hengekøye er et eksempel på fysiske omgivelser som kan hjelpe oss å stoppe opp.

Å stoppe opp og puste gjør at vi lettere kan kjenne behovene våre. Kjenner vi behovene våre er det lettere å gjøre de små gode ferievalgene, innen for rammen av hva som er mulig i år. Når kroppen blir vugget, og musklene kan avspenne, er det mulighet for sommer på innsiden. Så fremt vi også er vennlige i tankene våre, mot oss selv. God feriepause!