– Det er en stor drøm. Det hadde vært gøy om den gikk i oppfyllelse, sier Henrik Flåtnes. Lengdehopperen fra Vennerød i Stokke og Tønsberg Friidrettsklubb er klar over at det ikke koster noe å drømme.

– Skal jeg kvalifisere meg for OL må jeg virkelig på jobb framover. Men jeg har fryktelig lyst på den Paris-turen da, smiler 21-åringen.

Sjetteplassen i EM-finalen i München i fjor sommer har ikke minsket lysten på flere internasjonale finaler.

Henriks 2023-sesong

Slik ser Henrik Flåtnes sitt foreløpige program for 2023-sesongen;

  • 28. januar: Sesongåpning innendørs i Manchester World Indoor Tour, England.
  • 2. februar: Karsten Warholm Invitational, Ulsteinvik.
  • 12. februar: Nordisk innendørslandskamp, Karlstad i Sverige.
  • 18. og 19. februar: NM innendørs, Bærum.
  • 2. til 5. mars: EM innendørs, Istanbul, Tyrkia?
  • Midt i mai: Åpningstevne på Greveskogen?
  • 15. juni: Oslo Bislett Games. Wanda Diamond League, Oslo.
  • 6. til 8. juli: Norgesmesterskapet, Jessheim.
  • 13. til 16. juli: Europamesterskapet under 23, Esbo, Finland.

– Da bare klaffet alt

Men før helgen fikk både Flåtnes og friidrettsmiljøet en trist melding. Odd Bergh døde 12. januar 85 år gammel.

– Odd er hele årsaken til at jeg driver med friidrett. Jeg var veldig usikker etter å ha trent mine første økter på Greveskogen og var ikke motivert for å fortsette med friidrett. Men så møtte jeg Odd, og da bare klaffet alt, sier Henrik Flåtnes.

Så sent som i 2019 var superveteran Bergh, som trener for Flåtnes, en del av den norske ledertroppen til U20-EM i svenske Borås.

– Et av de sterkeste minnene jeg har er fra U23-EM et par år senere. Sammen med sølvmedaljen fulgte en trenermedalje. Selv om Dietmar Mögenburg hadde tatt over treneransvaret fra Odd, ble vi raskt enige om at det var Odd som fortjente medaljen. Overrekkelsen av den medaljen da jeg kom hjem var veldig sterkt både for Odd og meg, sier Flåtnes.


Sesongdebut

Etter juleferie hjemme i Vestfold er Henrik Flåtnes nå på plass i Oslo igjen. 28. januar starter innendørssesongen med et stevne i Manchester.

– Målet nå er å samle nok rankingpoeng til at jeg kvalifiserer meg for europamesterskapet innendørs i Istanbul i mars. Vi har kontaktet flere arrangører, så det kan hende det blir flere stevner enn på den foreløpige planen, sier Henrik Flåtnes.

Flåtnes hadde to fine treningsuker på Tenerife i månedsskiftet november desember. Han var hjemme i Norge 4. desember, og etter eksamener på Idrettshøyskolen bar det hjem til jul 21. desember.

Rått stevne

Europamesterskapet innendørs er et av sesongens tre store mål.

– Per nå er jeg kvalifisert for mesterskapet, men det er ikke bare jeg som trener hardt og har store mål. Det er veldig tett, og det er tøff konkurranse å komme med på de største stevnene.

Før et mulig EM gleder 21-åringen seg stort til nok en tur til Ulsteinvik og Karsten Warholms stevne. Etter en pandemi-pause på to år er det klart for nytt stevne 2. februar, og Flåtnes har vært med to ganger tidligere.

– Det er et helt rått stevne. Det er stappfullt i hallen, og det er veldig moro å være med på.

Sølv å forsvare

Henrik Flåtnes satser på å åpne sesongen utendørs i tradisjonell stil på hjemmebane i Greveskogen rundt 17. mai.

– Det stevnet er ikke på plass ennå, men det hadde vært hyggelig å få til i år også.

Senere på sommeren skal han til europamesterskapet for utøvere under 23 år i Esbo i Finland. Der har han en sølvmedalje å forsvare.

– Ja, jeg tok sølv i Tallinn for to år siden. Da var jeg en av de yngste deltakerne. I sommer blir jeg en av de eldste, så da kan jo ikke ambisjonene bli noe lavere.

Lar seg ikke stresse

Sesongens tredje mål sto på lista også i fjor:

– Ja, det er den åttemetersgrensen da, sier Henrik Flåtnes, med personlig rekord på 7,98.

– Som de sier internasjonalt, du kan ikke kalle deg lengdehopper før du har passert åtte meter, ler Flåtnes. Han lar seg ikke stresse nevneverdig over de to manglende centimeterne.

– Det er klart jeg tenker litt på det ettersom jeg er så sinnssykt nærme. Men jeg er sikker på at jeg lykkes å passere den «grensen». Det gjelder å ha is i magen og ikke fokusere så mye på det. Det kommer når det kommer.