Samler du på noe?

Jeg har en svakhet for gammel nostalgisk julepynt. Og kommer jeg over en eldre dalahest på et loppemarked, så kjøper jeg den som regel med hjem, da jeg vet min far alltid setter pris på et nytt tilskudd til samlingen sin. Og jeg blir glad for å se hans begeistring, når den svenske hesten stikker sitt velkjente røde trehode fram fra gavepapiret den 24. desember. Mellom julegodt og kaffe, brukes tiden til å aldersbestemme dalahestens dekorasjon og produksjonsmerke. Det er så hyggelig.

Men vi har det travelt i hverdagen. Spesielt i desember måned, hvor mye skal nås. Mange julegaver blir ofte stresshandlet i siste liten. Nye kjøkkenting, gavekort, duftlys og skiutstyr ryker raskt ned i handleposene. Det kan fort bli veldig dyrt og upersonlig.

Vi burde i stedet bli bedre til å bruke hele året på å finne de spesielle julegavene. Jeg kunne absolutt blitt flinkere til å registrere hint fra venner og familie om noe de mangler og ønsker seg. Ikke kun når julaften står for døren, og jeg idéforlatt spør etter gavelister jeg kan plukke fra.

Samler den du skal kjøpe gaven til på noe bestemt? Kanskje har din mormor akkurat smadret favorittkoppen sin i en utgått serviceserie, og ønsker seg en ny? Liker din søster eller bror å lese noe av kjente forfattere eller om en bestemt hobby? Har du tenkt på, at noen av de mest personlige gavene, kan du faktisk finne brukt både på nettet, i vintagebutikker og på loppemarkeder?

Bøker

Antikke bøker, hobbybøker, gamle nostalgiske barnebøker, selvbiografier og utgåtte bøker det er vanskelig å få tak i. Det er alltid en mulighet for å finne en bok som passer, og ofte er standen nesten som ny.

Samleobjekter

Postkort, mynter, dyrefigurer, mugger, mineraler og kulepenner – listen over ting er nesten uendelig. Så her bør det være en god sjanse for å finne noe unikt og spennende til samleren.

Vintage silkeslips og mansjettknapper

Originale slips fra kjente designere, og gamle spesielle mansjettknapper til vedkommende som har alt. Perfekt til den som setter pris på unikt design, som ikke lengre kan kjøpes nytt i butikkene.

Bestikk, middags- og kaffeserviser

Hva med et nytt vakkert og ettertraktet retrostell? Eller kanskje manglende deler til en bestemt servise- eller bestikkserie?

Smykker, ur, vesker

Retrosmykker, vintagevesker, ur, brosjer, ringer, halskjeder og unike vedheng i gedigne materialer er et kjempefint alternativt til nye masseproduserte metall- og plastsmykker.

Malerier, kunstplakater, litografier

Originale malerier og vakre gamle kunstplakater, som kanskje trenger en ny innramming. Her bør en undersøke på forhånd, om det er noen bestemte kunstnere, tidsepoker eller stilarter mottakeren liker.

Håndlagd keramikk og munnblåst glass

Det finnes mange unike keramikksaker og glassting som kan kjøpes brukt. Kanskje den som skal motta gaven, samler på noe fra utvalgte kunstnere eller i bestemte farger?

Vintage lamper og møbler

Gir et helt unikt og personlig preg på innredningen, og en kan være heldig å finne noen riktige perler til retro- og vintageentusiasten.

Du kommer helt sikkert på mange flere oppfinnsomme forslag, utover de jeg har nevnt til nå. Men fremfor å spørre etter den klassiske ønskelisten hver gang kalenderen sier november, burde vi leke detektiv igjennom hele året. Da er sjansen stor for å fange opp noen nyttige gaveønsker, vi kan glede og overraske med julaften.

Jeg håper du har fått litt inspirasjon til å finne noen personlige vintagegaver i år. Lykke til!

Gøy med Gjenbruk

Har du også retro- og vintagesaker (ikke antikviteter) du ønsker å vite verdien på? Send en e-post med bilder, en bra beskrivelse og gjerne en god historie til [email protected] Merk den «Gøy med Gjenbruk», så vil vår ekspert Pia Zurbuchen-Svensson gjøre en vurdering. (Vi har dessverre ikke mulighet for å vurdere alle innsendte bilder).