Brårveien er innfartsvei til Re videregående skole med nær 800 elever og 130 ansatte. Det er innfartsveien til Ramnes barneskole, til innbyggerne i Bergsåsen, to barnehager, Ramnes idrettsforening og Re fotballklubb. Veien binder også sammen Revetal sentrum og Ramnesveien. Det er med andre ord mange som ferdes på dette veistykket.

På to uker i vinter, på vei til og fra jobb, har jeg passert tre busser og to biler som har kjørt utenfor veien og blitt stående i grøfta, og flere kan ha vært uheldige.

LES OGSÅ:

Det er kraftig snøfall på Østlandet i dag, fredag 6. januar, og Jarlsberg Avis har blitt med Fredrik Narverud, som er et av brøytemannskapene som brøyter E18 mellom Holmestrand og Drammen. Han er ikke like imponert over kjøringen til en del privatbilister. (Video: Kjersti Jergel-Johnsen)

Når snøen skjuler veien, og snøkantene gir inntrykk av en bredere vei, er det lett for bilistene å legge seg ut i kanten når det kommer møtende busser og biler. Kommer du for langt ut på glatt føre med is eller snø, har du ingen sjanse til å ha kontroll over bilen eller bussen før den glir utfor kanten pga. tyngdekraften. Selv om det ikke er så langt ned, er det likevel for bratt til å komme opp av grøfta på egen hånd.

Dette skaper unødvendige problemer, forsinkelser, skader på busser og biler, og ekle opplevelser for mange ungdommer når kjøretøyet de sitter i mister kontrollen.

LES OGSÅ: Eirunn og brøytemannskapene står på for fullt: – Kan bli en hektisk dag

Autovern?

Jeg håper det settes inn tiltak på denne og lignende kommunale og fylkeskommunale veier når denne vinteren er over, for selv om SV ønsker at bilbruken skal ned, så må vi sikre de veiene vi har, både for personbiler og kollektivtrafikk, spesielt når det er snakk om skoleveien til mange barn og unge. To av alternativene er sikring med autovern, som det er i svingen, eller bredere veiskulder, noen tiltak må i alle fall iverksettes.

LES OGSÅ: Måtte sende fly videre til Gardermoen: – Vet ikke når vi får reise

På milde vintre uten snø byr veien på få problemer, men når vi vet at vintrene fremover vil preges av temperaturvekslinger over og under 0 grader, og nedbør kommer som regn og snø, vil det komme flere utfordrende vintre.

Jeg oppfordrer alle til å bruke bilbelte, slik at det ikke blir alvorlige personskader som følge av utforkjøringene.