Gå til sidens hovedinnhold

Heter det kvinnefotball? De gjør akkurat det samme som mennene, og vi kaller vel ikke det mannefotball?

Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg har alltid hatt et inntrykk av at Norge er et relativt likestilt land. Når det kommer til fotball og sportsunderholdningen, har jeg også sett for meg at det er ganske likestilt – basert på kjønnene til sportsankre og reportere.

Amalie flytter hjemmefra Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er både kvinner og menn, men jeg skal ikke legge skjul på at det som oftest er kun menn. Men nå virker det for meg som om kvinnene som faktisk fronter sportsunderholdning også er de eneste som er med. La meg forklare.

Jeg sitter i fjerde etasje på Sparebanken Sør Arena i midten av juni. Til venstre for meg sitter det en mann som jobber for NRK Radio. Til høyre for meg sitter det tre menn som jobber med lydanlegget. Jeg kan se utover hele stadion. Der går spillere, trenere, assistenttrenere, vektere, frivillige, ballgutter rundt. Alle menn.

På tribunen kommer også folk, riktignok ikke så mange i denne omgang. Men jeg ser en far med tre barn, en gruppe eldre menn som snakker med hverandre med 2 meters avstand, og så ser jeg at damene strømmer til på tribunen.

For meg er det et problem at de fleste som jobber innenfor eliteseriefotball, både gjennom klubbene, media og Norges Fotballforbund er nesten utelukkende menn. Så klart er det damer inne i alle organene, NFF synes jeg gjør en bra jobb, men i de andre er det for få.

For mange tenker på fotball som noe damer kanskje synes er kjedelig – og det er ikke så rart at fotball appellerer bedre til menn enn kvinner, når det nærmest utelukkende kun er menn som lager innholdet, bestemmer spillestil, tar bildene, skriver kamprapporter, dømmer kampene, er speakere, promoterer på sosiale medier og gjør intervjuer med spillerne.

For meg, som en 20 år gammel jente, er det totalt uinteressant å høre på fire menn som pusher 50 på Viaplay før Bundesliga-kampene som gikk tidligere i år, både før, under og etter match. Jeg får ikke en dritt av å høre på disse mennene som mener at de vet best. Det appellerer ikke meg. Hvis det hadde vært en dame der inne, hadde jeg kanskje ikke mutet pausesegmentet hver gang.

Det er ikke bare problemer med få kvinner rundt Eliteserien og annen toppfotball, men det er også et stort problem hvordan vi i dag ser på fotball hvor kvinner spiller. For heter det kvinnefotball? De gjør akkurat det samme som mennene, og vi kaller vel ikke det mannefotball?

Uansett, for noen uker siden ble det klart at den italienske toppserien for kvinner ble avsluttet tidlig på grunn av koronaviruset. Mennene i Serie A, derimot. Der skal kampene spilles. Toppserien i Norge kunne ikke starte opp før i juli, mens Eliteserien har spilt siden juni.

Fotball er mer provoserende enn jeg liker å innrømme – men det går fremover. Det hadde gått litt fortere hvis landets sportsredaksjoner hadde sluppet inn kvinner, toppseriespillerne hadde fått en lønn de kunne leve av og at vi kan se på fotball som akkurat det det er, utenom å kategorisere fotballen basert på kjønn.

Kommentarer til denne saken