Gå til sidens hovedinnhold

Sensasjonsfunn på Borre etter søk med snøscooter

Artikkelen er over 8 år gammel

HORTEN: Takket være en snøscooter og et geofysisk måleinstrument er Borre løftet opp i eliteserien i skandinavisk vikingtid.

Nå er det funnet rester av et stort hus, som beviser at det lå en stor kongsgård ved gravhaugene.

– Før har vi hatt kvalifiserte teorier om Borre som et sentralt kongssete i vikingtid. Etter funnet i vinter kan vi si det med mye større sikkerhet – at det lå en stor kongsgård her på Borre, forteller leder av Kulturarv i Vestfold fylkeskommune, Terje Gansum.

En gang tidligere har vi sett arkeologen/sjefen for Kulturarv såpass ivrig. Det var i 2007 da han presenterte funnene som viste at det har ligget to store høvding/kongshaller ved gravhaugene på Borre.

(TB+) VIDEO: Se Terje Gansum fortelle om funnet her

I dag kan Gansum og arkeologkollega Anitra Fossum vise fram funn som befester Borre som kongssete i vikingtid. For vikingene måtte jo også bo et sted – ikke bare feste og be inn til gjestebud i de store, gilde hallene.

Nettopp et slikt bolighus fant arkeologene i vinter – med en ganske spesiell og ny metode.

(TB+) LES OGSÅ: Gildehallen tar form

Sensasjon på snø

– For første gang her i Norge gjorde vi i vinter undersøkelser med georadar (elektromagnetisk/geofysisk måleinstrument) – på snø. Georadaren ble festet på en tilhenger og trukket rundt på jordene med en snøscooter. Det ga oss masse ny informasjon, som gjør at vi nå kan presentere nye funn her i dette enormt spennende området, sier Gansum.

Den nye metoden åpner nye muligheter i det arkeologiske arbeidet, fordi sesongen blir utvidet med 25 prosent.

– Vinteren har vanligvis satt en stopper for arkeologenes arbeid. Nå er ikke vinteren lenger en hindring. Metoden kan komme til nytte også for andre utbyggingsprosjekter, der forarbeidene ofte stopper opp om vinteren, sier Gansum.

LES OGSÅ: Norske vikinger i japansk TV-program

Også Stonehenge

Georadardataene er tolket av professor Wolfgang Neubauer ved Universitetet i Wien. Norsk institutt for kulturminneforskning, NIKU, er også involvert.

Instituttet i Wien har knyttet til seg noen arkeologiske prosjekter spesielt, blant dem Borre. De forsker også på det store forhistoriske sirkelformede steinsettingsmonumentet Stonehenge i Wiltshire i England.

Resultater fra omfattende arkeologiske undersøkelser i Stonehenge blir lagt fram på en pressekonferanse i Wien i formiddag, parallelt med resultatene fra Borre.

(TB+) LES OGSÅ: Oseberg-gåte blir ny storfilm

...og det kommer mer

Det store bolighuset som ble funnet i vinter er bare et av funnene gjort med snøscooter og georadar.

– Det ble samlet store mengder informasjon i vinter, som nå må tolkes i tur og orden. Vi er spente på hva mer som venter av resultater, sier Anitra Fossum.

Kommentarer til denne saken