Gå til sidens hovedinnhold

Kan du løse ølmysteriet?

Artikkelen er over 9 år gammel

STOKKE: Kjenner du noen som jobbet på Tønsberg Bryggeri?

– Hvis du gjør det, er det bare å ta kontakt. All informasjon om øltypene som ble brygget på Tønsberg Bryggeri tas imot med takk, sier , sier Torgny Olai Carlsen.

Andersen og Carlsen har nemlig bestemt seg. De skal lage et Tønsberg Bryggeri-øl.– Det har blitt en besettelse, sier Carlsen. Han har allerede sporet opp den siste direktøren ved bryggeriet, fra tiden da det flyttet fra Bryggerijordet på Teie.

Men direktøren kjente ikke til detaljer om ølet som ble brygget ved fabrikken. Den siste bryggermesteren døde for noen år siden.

Noen som har en oppskrift?


Tønsberg Bryggeri eksisterte fra 1856 til 1975. Øltypene det produserte kan ha variert. Carlsen og Andersen leter etter en som var en slags folkeøl.

De leter derfor etter oppskrifter. Kan det være at Ringnes, som kjøpte fabrikken sitter på arkivene? Carlsen venter på svar fra Ringnes og ikke minst, Christian Ringnes.

Eller er det noen som har jobbet der som kjenner hemmelighetene?

For en øl er ikke en øl. Til tross for at Carlsen og Andersen forteller at det er lett å brygge selv. Det finnes en ekstrem mengde ølvarianter.

Se video fra Tønsberg bryggeri i 1948:

Fant Tønsberg-humla

Så langt har Carlsen funnet fram til humla som ble brukt av bryggeriet. Og da mener han dén humla som ble brukt.

– Han jeg brygger med, hadde en i familien som leverte humle til Tønsberg bryggeri. Vi har fått en avlegger av planten. Den gror utenfor huset her, sier Carlsen.

Men øl trenger gjær, vann og korn. Kornsammensetningen er kanskje det viktigste i ølproduksjon. Og da trengs det en oppskrift.

– Det aller beste hadde vært å finne en gammel Tønsberg-ølflaske. Da kan vi kanskje rekonstruere innholdet og muligens finne gjærrester som vi vekker til live for å få tilbake gjærstammen som bryggeriet brukte, sier Carlsen.

– Det kan være at Tønsberg-ølet var en bayer, eller en vanlig lager (pils). Jeg har bare lyst til å lage en kopi av noe som har blitt solgt her, sier Carlsen.

Trenger hjelp

Men foreløpig er dette en skattejakt. Og Øl-eventyrerne trenger hjelp.

– Ta kontakt hvis dere kommer over en notatblokk eller en arbeidsblokk, sier Carlsen.

Du kan nå ølbryggerne på Facebook. Der har de en profil for sitt eget mikrobryggeri: Storevar Nanobryggeri.