Han brygget Tønsberg-øl i 1955

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

SEM: En eldre herremann som hadde jobbet på Tønsberg bryggeri, tok kontakt med hjemmebryggerne i Stokke og inviterte dem hjem.

DEL

I mange uker har Torgny Olai Carlsen og Jahn Robert Andersen lett etter øloppskrifter fra det nedlagte Tønsberg bryggeri.

I forrige uke var Carlsen hos fylkesarkivet for å bla i 150 år gamle dokumenter fra bryggeriet. Han fant noen referanser til hvilke ølsorter bryggeriet hadde, og noe om kornsortene bryggeriet brukte, men ingen oppskrifter.

LES OGSÅ: Øljetongen fortsetter

Supertipset

På vei ut døra fra fylkesarkivet fikk han en telefon. En kar fra Sem hadde tatt kontakt. Han hadde arbeidet ved bryggeriet i 1955.

Torgny Olai Carlsen fikk blod på tann, men måtte på jobb i Nordsjøen i to uker. Bryggemakker Jahn Robert Andersen tok over detektivjobben.

Vi ble med Andersen til Bjarne Eriksen (78). Semsmannen som jobbet hos Tønsberg bryggeri fra 1955 til 1956.
Andersen håpet å nøste opp mer ølhistorie og kanskje komme et steg nærmere å gjenskape en oppskrift.

LES OGSÅ: Kan du løse ølmysteriet?

– Strengt hemmelig

– Øloppskriftene var strengt hemmelige, sier Bjarne Eriksen.
– Sjefen hadde dem i pengeskapet.

Eriksen forteller at sjefene ved bryggeriet antakeligvis var redde for konkurranse fra hjemmebryggere.

– Det begynte med at vi fikk ta med oss en kasse øl hjem i uka. Så fikk vi ta med oss hjem så mye øl vi ville. Og vi hadde en øse rett ved tankene, så vi kunne forsyne oss. Vi gikk å smådrakk hele dagen, men jeg var forsiktig, Jeg hadde lappen på bil. Det var ikke så vanlig den gang, og jeg ville ikke miste den.

Men oppskriftene tror han sjefene hadde i hodet. Den siste sjefen ved bryggeriet lever fortsatt, men han hadde ingen oppskrifter. Det har Carlsen og Andersen sjekket.

Hjemmebrygger Andersen noterer ivrig når Eriksen begynner å fortelle detaljer fra ølproduksjonen ved bryggeriet. Eriksen jobbet i ølkjelleren. Hjertet av ølproduksjonen.

LES OGSÅ: Noen vil si at dette er som å selge sand til Sahara

– Fikk så mye øl vi ville

Han forteller:
– Vi som jobbet i ølkjelleren var alle veldig interessert i øl, sier han. – Og jeg spesielt, jeg spurte og grov om alt mulig.
– Tønsberg bryggeri lagde pilsner, vørterøl, landsøl, lys eksport, mørk eksport ... noe bayerøl. Bayer var resteøl. Alle skvettene gikk i det, sier han.

Produksjonsdetaljer

Han går i detalj om kokeprosessen, filtreringsprosessene, gjæringen, mengden gjær, mengden korn, størrelsen på tankene, mengden vann, mengden restkorn etter bryggingen, hvor kornet kom fra, hvor lenge ølet modnet, temperaturer på brygget. Om ølkarenes størrelse, når humla ble tilsatt i prosessen. Detaljene renner på.

Jahn Robert Andersen noterer intenst. Så sier Eriksen.

– Gjærstammen ble solgt til Grans.

Bingo. Jahn Robert Andersen er ølbrygger av yrke. Han jobber hos Grans som brygger. Hjemmebryggerhobbyen har blitt levebrød og arbeidsplassen hans har antakeligvis gjærstammen som Tønsberg bryggeri brukte!

LES OGSÅ: Må helle ut 150.000 liter øl

Humla på plass

Humla har allerede hjemmebryggerne skaffet. En avlegger av selveste humleplanten som Tønsberg bryggeri brukte.
Jeg spør Andersen da vi takker for oss og går ut døra. – Fikk du noe ut av det?

– Ja det var fruktbart. Eriksen fortalte mange, interessante detaljer som er viktige for sammensetningen av råvarer i ølet - og smaken, sier han.

– Nå er vi enda ett steg nærmere en oppskrift.

Vet du noe om denne saken? Tips oss på tb.no eller gå inn på Carlsen og Andersens facebookside for prosjektet.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken