– Tønsberg må ha en middelalderkirke

Olavskirkens ruiner sett rett ovenfra. – Anlegget her har vært et fungerende kloster med flere bygninger. I kjelleren på biblioteket ser man rester av det og under graving av fjernvarmekabelen, fant man det som kanskje var brygga til klosteret og kirken, sier Eivind Luthen. Olavskirken sto i ruiner i 1532 etter å hatt sin storhetstid fra 1100. Så kom reformasjonen til Norge i 1536-1537. Da var kirkeeventyret over.

Olavskirkens ruiner sett rett ovenfra. – Anlegget her har vært et fungerende kloster med flere bygninger. I kjelleren på biblioteket ser man rester av det og under graving av fjernvarmekabelen, fant man det som kanskje var brygga til klosteret og kirken, sier Eivind Luthen. Olavskirken sto i ruiner i 1532 etter å hatt sin storhetstid fra 1100. Så kom reformasjonen til Norge i 1536-1537. Da var kirkeeventyret over. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TØNSBERG: Noe må gjøres med ruinene av Olavskirken i Storgaten, mener Venneforeningen Ny Rundkirke. Men hva?

DEL

Litt bortgjemt – litt glemt, ligger restene av det Eivind Luthen i Venneforeningen Ny Rundkirke kaller «Tønsbergs andre ikon». Nemlig St. Olavkirken og klosteret, mellom Hotell Maritim og glassmagasinet, på andre siden av biblioteket.

En venneforening og et midlertidig styre er nå på plass. Foreningen har som mål å skape interesse for rundkirken.

Men initiativttager Eivind Luthen vil mer.

BILDESPESIAL: Se 360-bilde her!

Gjenreise kirken?

– Vi trenger noe i byen. Vi har Osebergskipet, men biblioteket og ruinene fra klosteret fungerer så bra. Hvorfor kan vi ikke gjøre som Hamar, sier Luthen og forklarer at man i 1998 satt opp et vernebygg av glass rundt domkirkeruinene der. I dag brukes «Hamardomen», som den kalles, til barnedåp og bryllup, konserter og teaterforestillinger.

– Dette er gjennomførbart prosjekt. Det har allerede presidens i Norge, sier han.

LES OGSÅ: Olavskirken sikret

– Vil dere bygge opp kirken?

– Her i byen må vi gå inn i en fase å se hva vi kan få til, sier Luthen når det pekes på at det verneverdige Glasmagasinet-huset åpenbart bryter kirkens yttervegger.

Luthen mener at rundkirken i Tønsberg var datidens prestisjebygning.

– Alle rundkirker henspeiler på den tiden Den hellige gravs kirke i Jerusalem. Å bli gravlagt her, var det samme som på bli begravd i Jerusalem.

– Vår Nidarosdom

– Og husk at dette er Tønsbergs svar på Nidarosdomen. Tønsberg må ha en middelalderkirke. Nidarosdomen ble gjenreist i 1870-årene sier Luthen og hinter til gjenreising av Olavskirken.

– Det er så mye bra, ny teknologi, at det er lar seg gjøre å få til noe, også her, mener han.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags