Museumsdirektøren er oppriktig opprørt når han svarer på spørsmål om tilstanden til en stor del av gravgodset som ble funnet sammen med Osebergskipet. Det meste står utstilt sammen med vikingskipene på Bygdøy.

Verre enn antatt

Det er snakk om alle gjenstandene som ble konservert med den såkalte alunmetoden: de fire sledene, hjulene på Osebergvognen, slededragene og andre gjenstander.

Det har lenge vært kjent at mye av gravfunnene har vært i dårlig forfatning, og er i ferd med å smuldre opp innenfra.

Nye undersøkelser av funnene viser nå at tilstanden er betydelig verre enn tidligere antatt.

– Det kan tyde på at det er bare overflatebehandlingen som holder gjenstandene sammen. Resten av innholdet er ikke bare skjørt, det har gått i oppløsning. Det haster med å få bedret forholdene for gjenstandene, sier leder for konserveringsseksjonen ved Kulturhistorisk museum, Anne Sommer-Larsen.

Situasjonen er ifølge Sommer-Larsen ikke like kritisk for selve Osebergskipet, siden det er konservert med en annen metode.

LES OGSÅ: 100.000 anonyme kroner sikret Oseberg-kiste

– Idiotisk

De nye opplysningene om gravgodset kommer samtidig som debatten raser omhvorvidt skip og gjenstander skal flyttes til et nytt museumssenter i Bjørvika.

Rapporten som skal komme fra en gruppe utenlandske eksperter, og som skal konkludere om Osebergfunnet tåler flytting, er ventet i løpet av våren.

– Det er brukt utrolig mye penger på utredninger om flytting av nasjonalskattene. Men det er egentlig idiotisk, ja helt absurd å diskutere dette mens gjenstandene man snakker om er i ferd med å falle fra hverandre, sier museumsdirektøren.

En stor utfordring er at fagfolkene vet for lite om hvordan man kan redde gjenstander som allerede er alunkonservert.

LES OGSÅ: Osebergskatter på nært hold

Latterlig stor avstand

Leder for kulturarv i Vestfold fylkeskommune, Terje Gansum synes det er befriende at museumsdirektør Willerslev er så klar i sin tale angående situasjonen for Osebergfunnet nå.

– Jeg håper virkelig at dette ropet om varsko høres i politiske kretser og i departementet. Det er latterlig stor avstand mellom bevilgninger og hvor viktige disse gjenstandene sies å være, sier Gansum.

Han støtter kravet om hastetiltak for å forsøke å redde vikingklenodiene.

– Det er nå det skjer. Hvis de taper gjenstandene nå, kan de jo bare sitte og diskutere flytting, sier Gansum, og gjentar sine argumenter for å legge det nye museumssenteret til Bygdøy ved å ruste opp Vikingskipshuset der.

LES OGSÅ: Gjenskaper magien fra Osebergskipet

Hastebevilgning

Kulturhistorisk museum har fått en ekstrabevilgning på 2,7 millioner kroner av Universitetet i Oslo (UiO) som skal brukes til å 3D-skanne og dokumentere gjenstandene.

Det er også sendt en søknad til Kunnskapsdepartementet om en hastebevilgning til et forskningsprosjekt for rekonservering av gjenstandene.

– Det er på høy tid at det blir reagert nå. Jeg håper departementet tar dette seriøst – det er snakk om nasjonalskattene våre, sier Willerslev.