I fjor høst kom det ut en liten brosjyre fra fylkeskommunen. Den beskriver en historisk gåtur rundt i fylket. Fra kulturminne til kulturminne, langs Raveien, den gamle hovedfartsåren gjennom Vestfold.

Del på Facebook


Ruten går fra Midgard historiske senter til Mølen og er innom stort og smått av kulturminner – og selvsagt innom stedene som er nominert til UNESCO-steder: Borrehaugene, Oseberghaugen, Gokstadhaugen og Kaupang.


Erling Christian Erlingsen er initiativtaker til prosjektet.
Ikke overraskende er pilegrimsleden gjennom Vestfold temmelig sammenfallende med vikingleden. Og derfor har pilegrimsfellesskapet St. Jakobs daglig leder Eivind Luthen og Erlingsen slått seg sammen.


For nå er det på trappene at pilegrimsleden i Vestfold blir merket. Fra kirke til kirke, på historiske stier og veier.


– Vi holder på med det nå, sier Luthen. Han forteller at pilegrimsnettverket i Vestfold ennå ikke er på statsbudsjettet.
– Men det skal vi få til, sier han. Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim er nemlig allerede statssponset.

Møter grunneierne


– Jeg skal i møte med Re kommune for å fortsette merkingen fra Sande kirke. Vi må ha med grunneierne for å henge opp skiltene, sier han.


Fra Oslo til Sande er pilegrimsleden allerede merket.
– Dette er en råspennende kulturvei som byr på rike kulturopplevelser, sier han. – Også er det sunt å gå!

Tønsberg – verden


Luthen viser frem et kart fra den europeiske pilegrimsleden og peker.
– Se der, sier han.


– Tønsberg er på pilegrimskartet, men ikke Trondheim! sier han.
Pilegrimsnettet i Europa går fra Trondheim i nord til Santiago de Compostela i sør. I Norge er det merket 2.500 kilometer, men hvis du vil ta den store turen – til Spania, har du fem-seks måneders gange foran deg.


– Samle seg


– Pilegrimsleden og vikingleden må sees i sammenheng, sier Erlingsen. Luthen samtykker mens Erlingsen påpeker at et prosjekt som byggingen av Osebergskipet kan samle kreftene om det historiske i Vestfold, i likhet med pilegrimer og vikingfantaster, som nå har funnet en felles vei, bokstavelig talt, til felles historie.