Gå til sidens hovedinnhold

Her er kapellet prinsesse Kristina drømte om

Artikkelen er over 10 år gammel

COVARRUBIAS: Kulturminister Anniken Huitfeldt og Tønsberg-ordfører Petter Berg er helt enige: Det nye St. Olav-kapellet i den spanske middelalderbyen Covarrubias er viktig, både for Tønsberg og for Norge.

Flere hundretalls skuelystne spanjoler og nordmenn var i går møtt fram til den storstilte åpningen av det nye norskspanske kapellet i Tønsbergs vennskapsby, Covarrubias, 240 kilometer nord for Madrid.

– Vår egen prinsesse Kristina av Tunsberg er bindeleddet mellom våre to byer, sier ordfører Petter Berg.

Han ledet den offisielle delegasjonen fra Tønsberg kommune, som besto av domprost David Gjerp, konsul Tor Melsom, pater Paulus Pham Huu Y og informasjonssjef Jan Petter Bergan. En rekke representanter for Tønsbergs kultur- og næringsliv tok også del i feiringen, sammen med St. Olavskoret.

Stolt som en hane

– Vi er stolte over det nye kapellet. Dette betyr at det nå er knyttet enda tettere bånd mellom våre to byer. Det var Tønsbergs egen prinsesse Kristina, datter av Håkon Håkonsson og storesøster til kong Magnus Lagabøte, som ønsket å få bygd et kapell til ære for vår egen helgenkonge. I dag, nesten 750 år senere, har drømmen omsider blitt virkelighet, sier Tønsberg-ordføreren.

Ordføreren hadde et travelt program med omvisninger i det nye kapellet og klokketårnet, flere konserter og festmiddag lørdag kveld, der Berg også holdt tale – på spansk!

Offisiell gave

Selve åpningen av det nye kapellet foregikk i går, men allerede dagen før overrakte ordføreren den offisielle gaven fra Tønsberg kommune til det nye St. Olav-kapellet og vennskapsbyen Covarrubias; kirkeklokken som er laget ved Nauen klokkestøperi i Tønsberg. Klokken er allerede hengt på plass og tatt i bruk i tårnet til det nye kapellet.

Søndagen var preget av flere offisielle talere, bl.a. med vår egen kulturminister Anniken Huitfeldt, presidenten i delstatsregionen Castilla y León og Covarrubias ordfører i spissen. Alle pekte på de nære og viktige forbindelsene mellom Norge og Spania som det nye kapellet er et sterkt uttrykk for.

På hodet

Covarrubias som regnes som en av Spanias aller best bevarte middelalderbyer, sto på hodet hele denne helgen.

Overalt i byen var det hengt opp norske flagg, og det ble lagt ned blomster ved prinsesse Kristinas sarkofag i byens kirke og ved Kristina-statuen rett utenfor. Statuen er identisk med Kristina-statuen ved Slottsfjellet.

Lørdag kveld ble det arrangert en stor og godt besøkt konsert i kirken. Først ute var duoen Øyvind Gimse (cello) og Vebjørn Anvik (piano), deretter fikk de mer enn tre hundre frammøtte høre og oppleve vakker middelaldermusikk servert av St. Olavskoret fra Tønsberg.

Å bevare historien

– Jeg er slått av storheten og den fantastiske kulturhistorien som dette landet har å by på. Selv om Spania for mange nordmenn nok mest handler om sol, sjø og strand, håper jeg at denne nye norsk-spanske attraksjonen vil lokke flere til å ta turen til Covarrubias og det spanske innlandet, sier ordfører Petter Berg til Tønsbergs Blad.

– Akkurat som våre spanske venner her i Covarrubias, er vi også opptatt av å bevare historien og stadig bygge videre ut de tette båndene som allerede eksisterer mellom våre to byer, sier Berg.

10 millioner kroner

Det nye St. Olav-kapellet har hatt en svært lang og trang fødsel. Allerede da prinsesse Kristina i 1258 giftet seg inn i det spanske kongehuset, ønsket hun seg et kapell på spansk jord til ære for den norske helgenkongen Sankt Olav. Så vidt historikerne vet, ble aldri dette kapellet bygd.

Det er først og fremst norske interesser som har dyttet kapellbyggingen i gang. Det skjedde for ni år siden. Siden den gang har sterke krefter både innen norsk og spanske miljøer kjempet for å få finansieringen i boks og byggingen i gang. Både EØS-midler og pengegaver fra norsk- og spansk næringsliv og organisasjoner har gått med.

Javier Hernáez som er president i den spansknorske Kristina-stiftelsen, opplyser til Tønsbergs Blad at kapellet har kostet drøyt 1 mill. euro, rundt åtte millioner kroner. Fortsatt har ikke kapellet innlagt vann og strøm, og Hernáez sier at det også mangler rundt 200.000 euro (1,5 mill. kr) for å få dette på plass. I tillegg har stiftelsen i dag et underskudd på byggeregnskapet på ca. 120.000 euro (ca. 900.000 kr).

Kommentarer til denne saken