Pål fant mystisk mynt i åkeren

Denne mynten preget med den tysk-romerske keiseren Henrik IIs portrett og navn ble funnet på et jorde utenfor Tønsberg i forrige uke.

Denne mynten preget med den tysk-romerske keiseren Henrik IIs portrett og navn ble funnet på et jorde utenfor Tønsberg i forrige uke. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: Denne tyske mynten er tusen år gammel. Hvordan havnet den på et jorde utenfor Tønsberg?

DEL

Å finne en tusen år gammel mynt er ikke hverdagskost. Selv ikke i det historiepakkede Tønsberg er det vanlig å finne så gamle mynter.Mynten er fra en tid da Norge så vidt hadde begynt å lukte på kristendommen. Middelalderen og bydannelsen er i sin spede begynnelse. Det er ikke lenge siden man gikk fra byttehandel til pengehandel.

Bildet på mynten avslører at den kommer fra det tysk-romerske riket. Riket omfattet Tyskland, Tsjekkia, Østerrike, Lichtenstein, Slovenia, Belgia og Luxembourg i tillegg til deler av Polen, Nederland, Kroatia, Frankrike og Nord-Italia. Sølvmynten er preget med et portrett og inskripsjonen «REX HEIN».

Tysk-romersk keiser

– Med andre ord, Kong Heinrich (Henrik II), sier rådgiver og arkeolog i fylkeskommunens Kulturarv, Ragnar Orten Lie.

Henrik II var konge av Tyskland fra 1002–1024, og senere keiser av det tysk-romerske rike fra 1014–1024.

Mannen med metallsøker som kom over mynten tirsdag, er Pål Fadum.

– Jeg hører om det er jern eller andre metaller, når jeg søker, sier han.

LES OGSÅ: Fant et lite stykke Braveheart på Nøtterøy

Flere funn

– Tror du det er mer i bakken der du fant mynten?

– Det er garantert mer der. Jordet er fullt av ting. Det har skjedd noe der ... Under ettersøket fant jeg gjenstander som er 5–600 år eldre enn mynten. Blant annet en bøylespenne, sier han.

– For knapt 20 år siden fant bonden et sverd der, sier Orten Lie.

– Men jeg graver aldri under pløyelaget, sier Fadum og får skryt at arkeolog Ragnar Orten Lie.

– Pål er en av dem som gjør alt riktig. Han er ryddig med grunneier. Vi går bare ut i mediene med funn fra slike som ham. Og han har holdt på lenge, sier Orten Lie om Fadum.

Orten Lie forteller at metallsøkerne bidrar konstruktivt til ny viten når de finner sølvmynter på landet. – For det er stort sett bare i byene at vi finner sølvmynter, sier han.

LES OGSÅ: Har gravd i tre år – se alle skattene

Hemmelig funnsted

– Alt vi faglig kan si er at den er funnet i dyrket mark. Men det er funnet på et tun som har vært i bruk et par tusen år. Vi må få sjekket funnstedet. Mynten kan være en del av et større funn, en skatt, eller et depot, sier Ragnar Orten Lie.

Mynten skal registreres i databasen over kulturminner, Askeladden. Med en gang den havner der, blir det kjent for metallsøkergjengen.

– Derfor er stedet foreløpig hemmelig, sier Orten Lie.

LES OGSÅ: Fant skatt i kirketårnet

– Moro!

Kulturarv skal derfor søke gjennom området før det offentliggjøres hvor mynten ble funnet.

– Det er ikke ofte vi finner så gamle og så intakte mynter, sier Orten Lie.

– Moro når vi finner slikt og ikke bare får kjeft for å stikke kjepper i hjulene, sier fylkesordfører Per-Eivind Johansen, som selv er ivrig myntsamler.

Men hvordan havnet den tusen år gamle mynten på et jorde utenfor Tønsberg? Vi kan egentlig bare begynne å spekulere. Mynten skal senere til museet i Oslo.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags