Gå til sidens hovedinnhold

Historien om Myrvang – slik Paul Anton opplevde den

Artikkelen er over 1 år gammel

Det var med stor sorg jeg så på nettet at Myrvang-lokalet i Stokke sto i full fyr, og nok er tapt for alltid.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Myrvang-lokalet rett nord for Bokemoa i Stokke, ble bygd i 1936, av det lokale Bondelaget antagelig med mye dugnadsarbeid, og har siden starten vært et kjent og kjært landemerke for alle i Stokke..

Det ble på 1950 tallet kjørt kino i lokalet, av Harry Høglund, som senere bygde opp Kilden Kino i Tønsberg. Jeg var ganske liten, men kan såvidt huske Hoppalong Cassidy og Zorro-filmene, som ofte ble vist flere søndager på rad, med nye filmer / episoder....

Myrvang ble senere, og helt opp til det ble solgt i 1996, mye brukt til «gammal-dans» og spesielt 3 .juledags-festen var umåtelig populær, når kjente and som Mimix spilte opp. Det var også vanlig at svært mange tilbakte Nyttårsfeiringen på nettopp Myrvang. Jeg var der i 1969, og «alle» kjente Stokke-fjes var på festen. Det var full middag ; først med brennevinsflaskene på gulvet, og etter en stund kom flaskene opp og det ble ganske så livlig, med bl.a. følgende kommentar fra en gjest: «Her i salen brenner alle, unntatt lensmannen, for han brenner jeg for ...»

Les mer

Arne ble vekket av politiet som fortalte at det brant hos ham: – Dette er tragisk

22. april 1982 fikk Stokke Bygdeungdomslag, konsesjon nummer 2 i Norge for å drive nær-radio. Vi ble meget overrasket over tildelingen, og det lokale Bygdeungdomslags-styret måtte hive seg rundt. Ikke hadde vi noe utstyr, og ingen hadde noengang drevet med radio....

Med stor velvillighet fra kommunen og ordfører Johnny Freitag klarte vi å få tak i en sender, som sendte på 107,8 på FM båndet... Vi fikk tak i glimrende platespillere av merket Technichs, miksebord og såkalt «hybrid» var veldig moderne, med denne kunne vi koble innkomne telefonsamtaler ut på lufta, og i en tid da man ellers bare kunne høre på NRK, var folk sulteforet på lett og lystig pop.musikk...Godt hjulet av det lokale E-verket v/Sigurd Salvesen fikk vi montert senderen oppi en mast ved den tidligere Kvellestadåsen hoppbakke... og vi nådde med dette mye lenger ut til våre lyttere. Tror aldri den ble tatt ned.....

Jeg jobbet som lærer på Stokke ungdomsskole, og fikk med meg en mengde særdeles flinke og positive ungdommer til radio-arbeidet. Vi hadde ikke tid til organisert opplæring, så her var det fritt fram for den som måtte ønske det. Og hvilket hav av entusiasme og ungdommelig spenst !!

Les mer

Her går huset opp i flammer: – «Alle» i Stokke har et forhold til det stedet

Vi pleide å sette helt ferske folk til å være telefon-vakter, som regel i par, deretter fikk de en relativ kort opplæring i vårt ( dengang ) svære miksebord, og etter en stund fikk de prøve seg som programledere....

Vi hadde ikke engang noen opptaker, så her ble alt sendt på direkten, uten mulighet til å redigere noe som helst! Vi hadde masse problemer med den såkalte «Nærkringkastings-nemnda» som holdt til i Fredrikstad. Vi måtte etterhvert logge alle program, noe vi brukte en svær VHS-maskin til. Enkelte ganger fikk vi krav om å sende kopi av loggen (slik at de kunne høre at vi ikke sendte reklame m.v. ). Vi tok da og laget et et program, som vi spilte inn, og dette ble alltid godtatt. I ettertid ser jeg på dette som det reine overformynderi..

Vi hadde til å begynne med noen sendinger pr uke, men dette økte raskt på og de siste årene sendte vi 24 timer i døgnet.

På ungdomsskolen fikk jeg innført et valgfag som het «Media», og disse elevene fikk lov til å lage program som de ønsket... Bl.a. hadde vi et innslag som het «Ukens fisk», der eleven hadde med seg en opplslagsverk / bok og leste høyt opp om denne spesielle fisken...

I ettertid så jeg at NRK nok her hadde gått glipp av en mengde særdeles dyktige medarbeidere.

Les mer

Lars Erik og bandet hadde øvingslokale på Myrvang: – Vi har mistet utstyr for tusenvis av kroner

Jeg husker at vi i ca 1990 fikk inn tre jenter fra Vear-området. De kom inn i studioet, hvor de ble forklart hvordan platespillere / miksebord og alt annet teknisk utstyr fungerte..... De sto og så på pg hørte hva vi sa, og så forsto de det – umiddelbart. !!!

Vi hadde også en svært populær «Nattradio», der folk kunne ringe inn og sende hilsner...For å bøte på vår alltid sviktende økonomi, sa vi ofte at du måtte tegne andel i radioen for å få sende en hilsen, noe folk gjorde umiddelbart….

Jeg hadde hele min ungdomstid vært opptatt av «listepop», noe som jo ikke var godtatt av NRK. Derfor startet jeg «Myrvang-toppen», der jeg spilte de 20 mest solgte platene i distriktet, basert på mine ukentlige telefonsamtaler med platebutikker. Kjenningsmelodien min var «Living in the UK», med gruppen Shakatak…. Den bringer fram minner i dag...

På denne tiden var ikke reklame lov å sende i radioen, så økonomisk var det vanskelig. To ganger hadde Bygdeungdomslaget leid inn bandet «Vikingarna» med Christer Sjøgren til å spille konsert i Idrettshallen. Det ble stor suksess og penger i kassen. Men vi kunne ikke på lufta bekjentgjøre hvor man kunne kjøpe billetter, da dette ville være brudd på reklameforbudet!

Derfor måtte den enkelte ringe inn til radioen, slik at kunne fortelle at billetter kunne kjøpes der og der.....

Les mer

Klubbhus totalskadd i brann

Ca 1974/75 begynte Bydeungdomslaget å arrangere disco på Myrvang hver fredag kveld... Dette ble umåtelig populært, og det er nok mange av dagens middelaldrende som hadde sitt første møte med både alkohol og det annet kjønn på Myrvang.

Siden dette selvfølgelig var alkoholfritt, prøvde den unge garde seg på alle mulige krumspring; enten ved å styrtdrikke øl og brennevin oppe i Bokemoa ( i mørket), for så å skynde seg inn forbi de voksne vaktene FØR alkoholen begynte å virke..Andre prøvde å drikke inne, hvoretter de ble kastet ut, for så etter 5 minutter å snike seg gjennom vinduene....Jeg kjørte hver torsdag til Alliance platebar i Sandefjord, hvor jeg hørte gjennom de siste plateutgivelsene, ca 70 pr uke, og kjøpte ca 7-10 plater hver gang. Stokke BU hadde et ypperlig samarbeid med Alliance Platebar og innehaverne Thor og Christian Aadne.

Vi hadde alltid ordnete forhold med hensyn til klær og garderobe, og det alltid lett å skaffe «garderobe-vakter» da disse fikk komme inn gratis..

2 ganger arrangerte i Maraton-dans, dette var i 1979-1981 ....og mått gjennom masse plunder med kirken, fordi vi skulle ha åpent / dans i «Helligdags-freden» på søndag mellom 11-13.... Men det gikk til slutt, og de som vant i 1981 danset ca 60 timer, med 10 minutters pause hver 2 time.... Enkelte ble totalt utmattet og innbilte seg at Disc-jockeyen var en pølsebod, og gikk opp og bestilte 2 pølser med brød .....Discotek-perioden på Myrvang sluttet egentlig i 1985 da kommunen gikk inn og startet ungdomssklubb.

Myrvang ble også mye brukt som kurs-sted for gammaldans; jeg gikk selv på gammaldans kurs der våren 1976. Deretter ble den lokale Stokke Leikarring stiftet, som levde i endel år, før denne dessverre døde ut. Men det var meget morsomt og lærerikt; vi hadde oppvisninger hver 17 mai, først på Sole sykehjem, så på Moa midt på dagen og enkelte ganger også på kvelden på Vear. Basen var alltid Myrvang, der vi trente time etter time...(Eg rodde meg ut på Seiegrunnen...)

Myrvang ble også brukt til de årlige Travfestene, hvor det kunne gå ganske livlig for seg med rikelig inntak av alkohol...En kjent replikk var: «Sånna som deg tar jeg lætt...»

Ganske langt mot slutten av Bygdeungdomslaget eierforhold, ble det anskaffet en svær kinomaskin, noe a la det Harry Høglund hadde gjort på 50-60 tallet. Vi kjørte to biler langt oppi landet for å hente dette vidunderet, og fikk det etter enormt mye slit båret opp i kinomaskinist-rommet, hvor det ble stående... Jeg tror dessverre aldri at det ble brukt....

Jeg ser tilbake på Myrvang med svært mange gode minner...Eneste gang jeg opplevde noe negativt var på en overfylt gammaldans i 1970, da en svært full gjest fant ut at han skulle kaste en tom Bacardi-flaske tvers over rommet i lillesalen. Den traff meg i venstre tinning – uten å knuse, hvoretter jeg måtte inn på sykehuset og sy noen sting, mens blodet rant...

Et tankekors bør være at da Bygdeungdomslaget / Bondelaget ikke hadde midler til å drive bygget videre ( dette var i 1996 ) var det ca 50.000 i gjeld på bygget / eiendommen... Jeg forespurte da Stokke kommune om de var interesserte i å overta bygget og eiendommen for denne summen , men fikk et klart svar at så mye penger ville ikke kommuen bruke på dette...noe jeg synes var / er forstemmende til denne dag...

En epoke er med dette over, vi får leve på de mange minnene...

Stor takk til alle de utallige som var med og gjorde Myrvang til det det var.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.