Gå til sidens hovedinnhold

Hjelp oss med å holde skolen smittefri

I høst kan hvilken som helst av elevene våre sende oss og medelevene sine rett i karantene.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå er skolestart her, og vi gleder oss til en hverdag med vanlige klasser. Samtidig er det grunn til å være litt nervøs. Én klasse har ofte tretti elever. Tretti elever med minst tretti familier, og kanskje også tretti fritidsaktiviteter, deltidsjobber og andre nærkontakter. For oss lærere er det helt vanlig å ha fire eller flere klasser. Det gjør at vi hver eneste dag kommer i nærkontakt med et sted mellom 60 og 180 elever, bare fordi vi gjør jobben vår. I høst kan hvilken som helst av elevene våre sende oss og medelevene sine rett i karantene.

LES OGSÅ: Lena togpendler til Oslo: – Var den eneste i kupeen som fulgte FHIs råd!

Mange av elevene i videregående tilhører heller ikke bare en klasse, de tilhører både fire, fem og seks. Det betyr at både elever og ansatte har grunn til å bekymre seg for smitte i hverdagen sin. I andre sammenhenger har vi fått beskjed om å holde en meters avstand og å vaske hendene, fordi det er de sikreste smitterverntiltakene. På skolen får vi ikke holde en meters avstand (det har man skjønt at det ikke er plass til), og mange klasserom er uten håndvask. Vi står igjen med flittig bruk av antibac som vår beste mulighet til å beskytte oss. Det virker det, men det virker ikke mot alt.

Derfor trenger vi hjelp fra lokalmiljøet. Vi klarer ikke å holde skolene smittefrie, hvis smitten sniker seg inn hos oss fordi noen plukket den opp på fotballtrening eller i familieselskap. Vi klarer ikke å holde skolene smittefrie, hvis folk slurver med håndvasken og legger igjen smitte på bankterminaler, stoppknappen på bussen eller på drikkevarene som går på rundgang på fest. Klarer vi å holde nærområdet vårt smittefritt, så kan skolen vår også være et trygt sted å lære - i hele år.

Bildeserie

62 spente førsteklassinger på Eik skole. Noen har gledet seg hele sommeren til denne dagen.

I motsatt fall, blir det en høst preget av karantener, smitte og frykt. Om ikke selve smitten brer seg, så kommer karantenene til å gjøre det. En halv klasse her, en hel klasse der, fem lærere, tolv lærere, halvparten av lærerne - ute av det fine felleskapet i klassen i ti dager av gangen. Det er ikke et godt grunnlag for god læring. Det gir uforutsigbarhet og dårligere løsninger, og det kommer til å gå utover elevene.

Mange av elevene går rundt med de samme bekymringene som oss voksne: Overlever bestemor hvis jeg smitter henne uten å vite det selv? Tåler pappa med kreft korona oppå det? Hvordan vet jeg at ikke jeg er en av dem som blir alvorlig syk hvis jeg blir syk? Elevene som bekymrer seg fortjener også et godt arbeidsmiljø, der alle rundt dem følger de enkle reglene og holder smitten på avstand. Det hjelper lite å bruke antibac på mandag, hvis medelevene dropper alle regler på fest på lørdag. Derfor må vi i også minne ungdommene på hvor viktig det er, og hvor stor påvirkning de har. Være gode smittevernsforbilder, og i blant litt strenge, litt kjipe og veldig tydelige.

Les også

Mye festing i natt: – Har ikke rukket alle

Vi lærere gleder oss masse til å se elevene, snakke med dem og se at de koser seg sammen med vennene sine igjen. De lærer mer når de får lære i fellesskap, og når de har oss trygge voksne rundt seg som støtte. Jeg vet så inderlig godt at opplæringen, for de aller fleste, blir mye bedre og triveligere når vi kan være fysisk til stede. Derfor vil jeg så veldig gjerne at høsten skal foregå i klasserommet, i motsetning til våren som foregikk på skjermen.

Men vi er ekstremt sårbare på skolene i høst. En helt vanlig høst kan vi oppleve både to og tre runder med forkjølelse, fordi folk ikke er flinke nok til å vaske hender og bli hjemme når de er syke. Sånn kan vi ikke ha det i år. Hvis alle dere elevene møter hjemme, på trening og på fest vasker hender, holder avstand, dropper unødvendige reiser og respekterer karantenereglene, så er det dere, lokalsamfunnet vårt, som hindrer korona i å ødelegge skolehverdagen for elevene. Sånn holder vi lærerne, elevene og elevenes besteforeldre friske. Vi har ikke meteren, så vi er prisgitt at dere andre holder den. Så ta ansvar - det er bare et smittefritt lokalsamfunn som kan sikre en smittefri skole.

Les også

Ordførerens bønn før festhelg: – Ta en prat med ungdommene

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.