(Øyene): – Det er ingenting som slår en norsk sommer på øyene. Sydenreiser er for andre årstider, sier Christian Røren.

42 åringen er født og oppvokst med to brødre i Blåskjellveien på Duken. Han er vant med å reise ut på øyene i båt på sommerstid. I ungdomstiden var han en av pionerene som solgte is fra båt i skjærgården. Han vil gjerne ha båt igjen, men denne sommeren nyter han mest hjemme på eget tak. Han har frigjort midler og tid til å bygge sitt første hus.

– Jeg fikk en midlertidig bosettingstillatelse i fjor sommer, men da bodde jeg kun i 1. etasje. Det er først denne sommeren jeg kan bruke hele huset, sier Røren, som akkurat har ryddet etter et sommerparty med venner på taket. De to hundene Spike og Milly passer han for storebror denne formiddagen.

LES OGSÅ: Det startet som en hobby. Nå starter Malene (23) nettbutikk: – Finnes ikke mye av dette

Høneberget

I et hjørne med en bergknatt og utsiktspunkt ligger tre eneboliger som ligner på hverandre i rekke, pluss en tomannsbolig med saltak. På folkemunne ble stedet kalt Hønseberget i gamle dager. Det ligger på grensen mellom Teie og Vestskogen.

– Jeg har hørt historier om at noen drev med høns i nærheten her. Da vi ryddet plasser før byggingen startet var det mye søppel av ymse slag, alt fra gamle bilhjul til rustne rester av stekeovner. Det virket som om stedet var blitt brukt fyllplass, sier Røren.

Han og en kompanjong som sto bak utbyggingen søkte kommunen om å få gruse en sti ut til LNF (Landskap, Natur og Friareal) området i bakkant av boligene. De har også rustet opp en kommunal lekeplass like ved, med kommunens godkjenning.

– Vi vil at flest mulig skal bruke området. Det er en fredelig og fin krok på Teie med god utsikt, sier Røren.

LES OGSÅ: Ole Sverre fortviler: – Slik vil vi ikke ha det på Sem

Balkonger for hele dagen

Utenfor utgangsdøren. før trappen opp til toppen, er det også en veranda.

– Her er det fint å spise frokost i morgensol. På ettermiddagen og kvelden, når det blir kjøligere, er det fint å sitte på balkongen som får ettermiddagssolen best, sier Røren.

Balkongen for ettermiddagssolen har glassvegg inn mot kjøkken og spisestue. Med høye vinduer på siden ut mot trær gir det en følelse av å være både inne og ute. Takterrassen har det største arealet.

– Det er en sittegruppe, et spisebord og to solsenger. Slik kan jeg variere bruken av takterrassen utover dagen og ettersom jeg har venner på besøk. Tid i solsengene sikrer vitamin A og D før vintermørket siger på, sier Røren.

I fasader og interiør er det nye løsninger med tresorter og overflatebehandling. Han nevner funkis når han skal beskrive stilen, men er ikke bestemt på kategori.

– Vestskogen har mange boliger bygget i tidlig funkis stil.

Hadde ikke klart det uten far

– Faren min er gammel tømmermester. Som pensjonist har han hatt tid til å hjelpe meg. Han har insistert på det. Jeg hadde ikke klart å bygge huset uten han, sier Røren.

Faren heter Kjartan Røren og gjennom mange år jobbet med snekker Freddy Larsen på Hvasser.

Faren og moren bodde først på Hvasser. Da Christian ble født hadde de flyttet inn i Blåskjellveien.

– Jeg er arkitekt, mens far som tømrer ser byggingen fra en annen og mer praktisk innfallsvinkel. Det byr på interessante meningsutvekslinger hvor vi lærer av hverandre, sier Røren.

Fortsatt gjenstår det noen detaljer. Pandemien har ført til forsinkelser også for huset på «Berget», som han selv kaller stedet.

LES OGSÅ: Sommervarmen har forlatt oss for denne gang: – Ikke en ideell helg for båtfolket

Stenger arbeidet ute fra hjemmet

I entreen er det en åpning i veggen inn mot garasjen hvor han venter på å sette inn en glassvegg. I garasjen står to BMW-er. En hvit BMW 2002 1973 modell fremstår som smykke med detaljer i rødt under panser og på innsiden. En rød BMW 1990 modell har 340 hk under panseret.

– Etter å ha utdannet meg ved Bergen Arkitektskole startet jeg med en gang egen praksis i 2010. Det ble veldig mye jobb. For en stund møtte jeg veggen. Restaureringen av den hvite BMW-en brukte jeg til å tenke form og funksjon på andre måter. Slik kom jeg ut av det, sier Røren, som er eneste ansatte og eier av Kuben Arkitektkontor AS med kontor i Harpunveien på Ravndal.

I det nye huset er det ingen datamaskin. Mobiltelefonen er ikke koblet opp mot mailen.

– Jeg vil ikke ta med meg jobben hjem. Her vil jeg ha lave skuldre og slappe av, sier Røren.

Huset har flere rom som står tomme så langt.

– Det er plass til en familie her, enten min eller andre, sier han om et mulig større prosjekt som venter i fremtiden.

LES OGSÅ: Her stortrives Lars uten en tråd på kroppen: – Stadig flere oppdager friheten med naturisme, det er bra