Gå til sidens hovedinnhold

Hjemsøkt

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg våkner av at noen skygger for sola som har truffet ansiktet mitt. Lett sikling i den ene munnviken. En rynke på samme side av ansiktet har satt seg fast et sted mellom kinnet og puta. Før jeg rekker å registrere noe mer, hører jeg en stemme rett fra oven: «Du skal være så glad for at jeg både tolerant og vant til det som kommer fra deg!»

Jeg setter meg halvveis opp i sengen, og gnir ansiktet tilbake i rett posisjon. Smatter litt. Kjenner at det hadde vært godt med en kopp kaffe. Husbonden står ved siden av sengen. Han ser alt annet enn imponert ut.

«Er du KLAR OVER hva jeg våknet til i dag?»

Hvordan skal jeg kunne være klar over det? Jeg har så vidt våknet. Magen rumler litt forsiktig, og jeg gnir puss ut av øynene. Eller øyebæsj, som ungene sier. Det siste jeg husker, er at jeg var i et hus, et gammelt hus, to etasjer, hvor det knirket i gulv, og dørene bevegde seg helt av seg selv, men bare i 2. etasje. Og …. vent litt. Lilli Bendriss var der. Med sjamantromme. Jeg har aldri møtt Lilli Bendriss. Jeg synes hun har litt skumle øyebryn, så jeg vet ikke helt om jeg hadde våget å invitere henne til et gammelt hus. Jeg har ikke trommet på noe annet enn vanlige trommer heller, så her er det noe som ikke stemmer helt.

Husbonden trekker pusten. Lager knirkelyd med stemmen. Fyller lungene, før han roper ut: «VELKOOOOMMEN, VELKOOOOMMEN».

Jeg skjønner ingen verdens ting.

«Du kunne ha vekket døde med denne spøkelsesstemmen. Jeg våknet rett under taklistene!»

Det demrer sakte. Rett før jeg våknet, var jeg sammen med et spøkelse som ønsket meg velkommen. Et snilt spøkelse, faktisk. Det er jo fullstendig harmløst. Bare ikke for den som ligger ved siden av og våkner til noen som virkelig tar drømmen helt ut, og snakker i søvne. Men han er ikke ferdig med tiraden sin.

«Du kunne tatt jobb på et tivoli! Som stemme i en god gammeldags spøkelsesvogn! Ærlig talt, du kan faktisk ikke vekke folk på denne måten!»

Jeg vet det jo så inderlig vel. De aller fleste søvneksperter sier det. Når du skal innrede soverommet ditt, så ikke dra inn en eneste skjerm. La mobil og nettbrett ligge. TV på rommet er fy-fy. Ulempene er mange. Det blir ekstra støvete. Du risikerer å få forsinket døgnrytme. Pluss at signalene til hjernen blir forstyrret av lyset fra skjermen.

De glemte imidlertid det viktigste rådet. Skulle du mot formodning dra inn en TV på soverommet likevel, så vær nøye på hva du ser på før du sovner. Det er ikke så vanskelig, det meste er ok.

Bare ikke Åndenes Makt.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.