Gå til sidens hovedinnhold

Sindre (14) og Kevin (14) ble jaktet av en fremmed mann

Artikkelen er over 8 år gammel

HOF: To 14 år gamle gutter fryktet for sitt eget liv da de ble jaktet av en fremmed mann sent mandag kveld. – Det var 45 minutter med rent helvete, sier Sindre Nordheim Bjerke (14).

– Vi hadde en magefølelse av at noe var gærent, forteller Kevin Fjellheim Haugen (14).

Sammen med kameraten Sindre Nordheim Bjerke satt de på Statoil-stasjonen i Hof sentrum og ventet på å bli hentet. Det er mandag kveld 22. oktober og guttene har sittet rundt et bål med et par venninner i «tusenårsparken» tidligere på kvelden.

– Kjørte sakte forbi

Litt før klokken 22 ringer de Kevins foreldre, som er på besøk hos venner i Sundbyfoss, og ber om å bli hentet. Mens de venter, legger de merke til en vinrød Caravelle med sotede ruter.

– Den kjørte sakte forbi og begge mennene glante på oss. Den kjørte videre opp til Meny og han ene gikk ut. Han var stor og hadde på seg caps, små, runde briller og en liten sort ryggsekk, forteller Kevin.

De flyttet seg til et annet sted, og oppdaget bilen mens den sirklet rundt på bensinstasjonen. Stasjonen var stengt og ingen andre enn guttene befant seg der.

– Da han så oss, kom han plutselig kjørende mot oss i full fart med fullt lys og bråstoppet foran oss. Jeg sa; «nå løper vi Kevin»!

Kevin løp rundt det lille bygget og gjemte seg ved et gjerde, mens Sindre skrånet den korte biten over jordet og ut på gang- og sykkelstien langs Hof-sletta.

– Han kom etter oss og jeg var redd han skulle se at Kevin hadde gjemt seg ved gjerdet. Jeg beinet så fort jeg kunne mens han beina bare fire–fem meter bak meg. Så ga han opp, forteller Kevin.

Dette var bare starten på marerittet for de to 14-åringene.

LES OGSÅ: Skole advarer foreldre og barn

Lette med lommelykt

Mannen returnerte til bilen på bensinstasjonen. Sindre gjemte seg i grøfta. Deretter løp han tilbake til bensinstasjonen for å finne Kevin.

– Først trodde jeg Kevin hadde blitt tatt. Men da han kom fram, skreik jeg «du må ringe mora di!»

Da var klokken rundt 22.30.

– Han sa ikke så mye på telefonen. Jeg hørte bare at han var veldig andpusten og sa at noen var etter dem, forteller Kevins mor, Annelise Haugen.

Nesten samtidig ser guttene at bilen kjører sakte bortover Hof-sletta der Sindre ble jaget. Mannen som løp etter ham blir beskrevet som liten, tynn og bleik med briller og caps.

LES OGSÅ: Krimeksperter frykter flere bortføringssaker

Bråsnudde

– Han lyste med en lommelykt i grøfta. Men plutselig bråsnur han nesten midtveis på sletta og kjører fort tilbake, forteller Sindre.

I ettertid har de tenkt at det kanskje var mannen som ble sluppet av utenfor Meny som oppdaget dem og meldte ifra til mannen i bilen. Guttene styrtet over veien, ned i grøfta og gjennom et høyt ugress. Der huket de seg ned, mens bilen kjørte sakte forbi flere ganger, denne gangen uten å bruke lommelykten.

Cirka klokken 22.45 kommer Kevins foreldre og plukker dem opp.

– Vi holdt hele tida telefonlinja, men kunne ikke se hvor de var med en gang. Da vi fikk øye på dem løp de inn i bilen og vi tok en runde for å se etter Caravellen mens vi ringte politiet. De sa de skulle sende en patrulje, sier Kevins pappa Odd Jarle Fjellheim.

Guttene rakk å se at bilen forsvant oppover bakken ved Meny, da Kevins foreldre kom.

– Det gjorde den hver gang det kom andre biler. Det skjedde fire ganger underveis før vi ble hentet. Da en moped fylte bensin og vi lå gjemt, kjørte den opp ved Meny og sto og ventet der på tomgang før den kom tilbake når mopeden var borte, forteller Sindre.

Foreldrene forteller at guttene var både skjelvne, livredde, sølete og nervøse da de kom seg i sikkerhet i bilen.

LES OGSÅ: Kripos innkaller til hastemøte etter bortføringsforsøk

Frykter kidnappingsforsøk

Sindres mamma Linda Bjerkes første tanke var at guttene kanskje hadde gjort rakkerstreker; ringt på en dør og stukket, og derved irritert på seg noen naboer. Det slo hun etter hvert fra seg.

 – Jeg synes det virker ganske planlagt når de har lommelykter i bilen. De ropte heller aldri etter dem. Hvis de ville prate med dem, er det rart de aldri sa noe, påpeker Bjerke.

Guttene rakk å få med seg at bilskiltene hadde rødt skiltoblat. Det skal ha vært et gitter bak førerhuset. De forsøkte å se kjennemerket, men klarte det ikke fordi bilen kjørte med fullt lys da den kom mot dem.

Begge guttenes foreldre har en ekkel følelse av at guttene var nær ved å bli kidnappet.

 – Jeg lurer på om det var et kidnappingsforsøk. Det er ikke sånt en tror skal skje, men nå kan ikke engang gutter på 14–15 år gå alene hjem lenger. Vi er nødt til å bli mer påpasselige med innetider og henting, sier Bjerke.

LES OGSÅ: Mann forsøkte å lokke til seg smågutter

Har overvåkingsvideo

Det har ikke lyktes tb.no å komme i kontakt med en kvinnelig ansatt på bensinstasjonen som har sett på overvåkingsbildene fra mandag kveld. Til Annelise Haugen skal hun ha fortalt at hun ser at guttene løper vekk fra den vinrøde bilen, som hadde blått panser.

 – Hun sier at bildene blir slettet etter en uke, og de har bare lov til å brenne det på DVD hvis politiet ber dem om det, sier Haugen.

Indre Vestfold lensmannskontor hadde torsdag fortsatt ikke tatt kontakt med Odd Jarle Fjellheim, som meldte ifra om hendelsen. For øvrig er ikke hendelsen formelt anmeldt.

 – Vi ser alvorlig på alle slike meldinger, men har ikke fått fulgt opp saken. Vi har ikke vært i kontakt med melder, men skal forsøke å ta det, sa politioverbetjent Torgeir Ødegård onsdag før tb.no kom i kontakt med guttene og deres familie.

– Nå vet i hvert fall folk åssen bilen ser ut når de leser avisen, sier Sindre.

Jentene de var i parken sammen med, har fortalt guttene at de også en stund ble forfulgt av en vinrød bil da de gikk hjem.

– De ga sikkert opp fordi de gikk gjennom et boligstrøk, kommenterer Annelise Haugen.

Guttene skal kjenne godt til lokalmiljøet i Hof, men har aldri sett verken bilen eller mennene før.

LES OGSÅ: Mann med kosebamse meldte seg for politiet

Kommentarer til denne saken