Dette ryster oss i våre grunnvoller. Mange blir syke, mange vil dø. Bedrifter vil gå konkurs og folk vil miste jobben. Det er tøft, og vi trenger hverandre nå. Det er i kriser vi får se hvem vi er, og akkurat nå er det mange i Vestfold som viser hva de er laget av. Det gjør enormt inntrykk å lese om eldre som skriver at de mener konsekvensene av tiltakene er for store. At de har levd et langt liv, og at vi politikere må prioritere de yngre, og ikke dem selv. Det er en uselviskhet som nesten gjør vondt å være vitne til.

LES OGSÅ: – Blir du syk nå, må du tenke deg at det er korona

Det samme gjelder den enorme takknemligheten så mange når viser. Aldri før har så mange vært så glade for deg som står i kassa i matvarebutikken, for deg som holder Norge rent, for deg som hver dag tar en ekstra stor risiko i møte med pasienter og brukere i helsevesenet. Dere er mange som bærer en ekstra tung bør nå, og det er godt å se hvor tydelig takknemlige så mange er. I Norge står vi sammen.

LES OGSÅ: Da restaurantene stengte, ble Nortura sittende igjen med flere tonn kjøtt: – Responsen var helt enorm

Mot, styrke og omsorg

Men det tærer på, og det er også grunnen til at vi trenger en dugnadsinnsats vi ikke har sett siden krigen – fra oss alle. Vi trenger mot, styrke og omsorg. Vi trenger å være der for hverandre. Vi trenger at folk respekterer rådene fra myndighetene og tar dem på alvor. Vi trenger at du slutter å sutre om appelsinen du går glipp av i hytteveggen denne påsken. For vi må stille opp. Vi trenger å gjøre alt vi kan for å hjelpe heltene i helsevesenet. Alle må delta i smitteverndugnaden, i solidaritet med dem dette viruset rammer hardest. I Norge står vi sammen.

LES OGSÅ: Anders må finne nye datoer til 15.000 fotballkamper: – Det er jo dette alle lurer på nå

Nå stiller vi opp, vi handler mat for hverandre, ringer hverandre, strekker ut en hånd i sosiale medier, for øvrig en arena som før dette var i ferd med å bli en grumsete pøl av aggresjon og hets. Nå er Facebook fylt av hyggelige hilsener, folk som tilbyr hjelp og muntrer hverandre opp morsomme betraktninger rundt det å sitte i karantene. Mange finner nye næringsveier, og folk er villige til å betale for å holde liv i kulturen, den lokale kafeen eller bedriften. I Norge står vi sammen.

LES OGSÅ: Legevakta i Tønsberg rennes ned av hyttefolk: – Det er frekt og usolidarisk

Oppleves ulikt

Samtidig er oppleves krisen vi nå går gjennom veldig ulikt avhengig av hvilken situasjon man er i. Å sitte i karantene i et hus med egen hage i Vestfold, og masse boltreplass og frisk luft rundt seg er noe helt annet enn å være isolert i en tett, liten leilighet i Oslo. Å ha en trygg jobb i det offentlige eller i en bransje som ikke rammes av dette er en helt annen virkeligheten enn for dem som har fått næringsgrunnlaget revet bort fra under føttene.

LES OGSÅ: Synet som møtte de ansatte utenfor legevakta får dem til å slå alarm: – Det må bare ikke forekomme

For akkurat nå er det mange som vakler og trenger støtte. Store deler av næringslivet blør. Ser vi utover Europa i dag, er situasjonen for næringslivet mest alvorlig i de landene hvor de har mistet kontroll over epidemien. Det må vi unngå i Norge, derfor dreier de strenge tiltakene seg om mer enn helse, det dreier seg også om å ta vare på jobbene til folk og å holde Norge flytende gjennom krisen.

LES OGSÅ: Michael risikerer å måtte kaste 1.500 halvlitere med øl: – Har aldri opplevd noe slikt før

Derfor trenger vi også trygghet for at de pengene som trengs for å sikre norsk økonomi og næringsliv legges på bordet. Norsk økonomi er solid og bankene er robuste. Likevel er vi beredt på å sette inn alle nødvendige tiltak for at Norge skal komme seg gjennom dette på en best mulig måte. Mange milliarder kroner er lagt på bordet, men vi kommer til å trenge mer. Det er også grunnen til at krisepakke på krisepakke nå rulles ut fra et politisk Norge som står side ved side. I Norge står vi sammen.

LES OGSÅ: Et holdepunkt når alt annet raser

Står på døgnet rundt

Hverdagen på Stortinget er også annerledes enn før. Tonen er en annen. Selv om vi er ulike partier med ulike forslag til løsninger er stemningen løsningsorientert og god. Opposisjonen er konstruktiv og ryddig. Posisjonen er tydelig og samarbeidsorientert. Statsrådene våre står på døgnet rundt, er klare og sterke.

LES OGSÅ: Malin (25) omgitt av porter og besøksforbud:– Ser ingen grunn til å reise hjem

Demokratiet fungerer, og jeg har tatt meg selv i å tenke at jeg er glad vi ikke har en pompøs og selvhøytidelig leder med hentesveis og et ego på størrelse med luftskipet Hindenburg. I Norge råder ikke egoismen. I Norge står vi sammen.

LES OGSÅ: Advarer mot «eiendomsboom» etter koronakrisen: – Legg ut boliger for salg nå

Så kjære alle sammen, la oss vise hva vi er gode for i Norge. Hold ut, hold sammen og hold avstand. Som Winston Churchill sa: “If you’re going through hell, keep going.” Snart får vi hverdagen vår tilbake.