Gå til sidens hovedinnhold

Holmestrand viktig for SiV og Tønsberg

Artikkelen er over 2 år gammel

Sykehuset i Vestfold (SiV) mister ti prosent av nedslagsfeltet dersom Holmestrands innbyggere velger å bli del av Drammen sykehus. Skulle det ende slik, vil SiV miste omtrent tilsvarende inntekter, og sykehusets tilbud til oss som blir igjen vil bli svekket. Dette må ikke få skje.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag bruker innbyggerne i Sande Drammen sykehus, og de vil gjerne få fortsette med det. Dersom Holmestrand kommunes innbyggere skal være delt mellom SiV og Drammen, vil det medføre ekstra byråkrati og ekstrakostnader som vil gå på bekostning av helsetilbud til pasientene.

For Sandes innbyggere er det like ulogisk å reise til sykehuset i Tønsberg som det var for Vears innbyggere å dra til legevakta i Sandefjord. Derfor er det en drakamp i nye Holmestrand som det burde være lett å kjenne seg igjen i. Samtidig har vi fritt sykehusvalg i Norge. Det betyr at innbyggerne i Sande kan velge å bli operert i Drammen selv om Holmestrand blir lagt inn under SiV.

LES OGSÅ: Nye fylker, gamle valgdistrikt og litt lokalhistorie

Dersom en innbygger i Sande får hjertestans, vil pasienten bli kjørt til nærmeste sykehus, uansett hvilken tilknytning kommunen har. Dette er tunge argumenter for at Holmestrand blir værende som en del av pasientgrunnlaget til SiV.

Det vi ser nå er ikke engang begynnelsen på en fremtid Tønsberg kommune må forberede seg på. Vi har allerede sett at fylkeskommunens administrasjon blir flyttet til Grenland, og flere organisasjoner og bedrifter har fulgt og kommer til å følge etter. Det nye fylket har fått et nytt tyngdepunkt, noe Grenland kommer til å vinne på – og noe Tønsberg kommer til å tape på.

LES OGSÅ:

Ikke Høyres skyld

Så tenker du at dette står Høyre bak, og da må jeg skynde meg å si at du tar feil. Høyre er for å legge ned fylkesnivået, for så å overføre oppgavene til kommunene. Regionreformen er alle merkelige kompromissers mor, som Høyre prinsipielt var imot.

Dersom Tønsberg skal ta vare på statlige arbeidsplasser og arbeidsplasser som er lagt til byen fordi dette var Vestfolds tyngdepunkt, så må kommunen og deres politikere legge opp en god strategi. Holmestrand bør være en sentral del av denne strategien, for dersom de skulle velge å bytte fylke, vil Tønsberg bli en utkant i Vestfold-Telemark.

LES OGSÅ: Per er redd for utviklingen dersom SiV mister pasienter: – Ikke gjennomtenkt på noe hold

En gang for ikke alt for mange år siden grenset Vestfold til Drammenselven. Gjennom årene har vi mistet flere kommuner til Buskerud, og Vestfolds tyngdepunkt har flyttet sørover. Det er nok nå.

Kommentarer til denne saken