Gå til sidens hovedinnhold

Idealister trenger revisor

Artikkelen er over 5 år gammel

For Uganda-idealistene Ingrid Flottorp og Mads Emil Madsen står nå finansiering av skoleåret 2016 for tur. Samt å skaffe revisor.

I 2011 dro de to lærerne ved Revetal og Hof ungdomsskole til byen Katwe i Uganda og ble der et år.

Ekteparet Ingrid Flottorp og Mads Emil Madsen ble sterkt engasjert, både i byen og byens barn og unge.

Sponser skolegang

– Jeg ble særlig engasjert i ungdomsskolen jeg jobbet på. Så da vi kom hjem startet vi innsamling av penger til elevene, forteller Ingrid Flottorp.

Det idealistiske ekteparet har fått bygget et bibliotek, fylt det med bøker og skaffet en bibliotekar, som lønnes av pensjonerte bibliotekarer fra Tønsberg.

For hvert år er målet å betale skolegang for stadig flere, og i år er antallet oppe i 45 elever.

– Første året fikk vi 12 elever, i fjor var det 36 og i år altså 45. Mange av elevene er foreldreløse og svært fattige, forteller Flottorp.

Trenger faste givere

For skoleåret 2015 har de samlet inn 50.000 kroner slik at de 45 elevene kan fullføre skolegang ut året. Skolepengene dekker undervisning og lunsj på skolen hver dag.

– Prosjektet vokser hele tida, men vi ønsker og trenger mer forutsigbarhet, sier Flottorp.

Det koster drøyt 1000 kroner å ha en elev ved ungdomsskolen i et år.

– I denne sårbare alderen er det ekstra viktig å beholde de unge på skolen. Fordi familiene helst vil ha gutta ut i arbeid, mens jentene står i stor fare for å bli utnyttet seksuelt fra pubertetsalder og bli gravide, sier Flottorp.

LES OGSÅ: Jons konfirmasjon skal redde andre barn

Igang med 2016

Ildsjelene skal nå starte innsamling av penger for skoleåret 2016. De vil gjerne at 45 elever eller flere får fortsette ved ungdomsskolen.

– Vi trenger en idealistisk revisor eller regnskapsfører, som kan hjelpe oss å få satt økonomien i system. Til nå har det bare vært vår bankkonto og direkte overføringer til skolen i Uganda. Nå ønsker vi prosjektet inn i proffe rammer, sier Flottorp.

For å få mer forutsigbarhet ønsker ekteparet seg også faste givere hver måned.

– Faste givere trenger bare å gi snaue 100 kroner i måneden. Vi ordner «fadderordning» hvor man får sin egen elev, som du kan følge på Facebook og knytte kontakt med, sier Flottorp.

En slik ordning vil også gi elevene mer sikkerhet rundt skolegangen.

– Da vet vi hvor mange vi kan sponse fra år til år. Nå må elevene ta et år av gangen.

LES OGSÅ: – Tror ikke mange tenker på hvor mye jobb det blir

Direkte bistand

Ekteparet har deltatt på julemarked, aktiviteter ved Hof skole og holdt foredrag for foreninger etc. Mange lokale krefter har bidratt med penger, både i Holmestrand, Re, Hof og Tønsberg.

– I år sørget firmaet Byggrent i Holmestrand for at elevtallet kunne høynes fra 40 til 45 elever, forteller Flottorp.

Da Ekeberg SFO ønsket et privat vennskap i Afrika, ble det knyttet kontakt. De samler inn penger til barnehagene i Katwe.

Alle innsamlede midler går direkte og uavkortet til skolen; til elevene, til skolebøker, til mat eller andre ting som gagner det lille skolesamfunnet.

– Giverne skal vite at dette kan de stole 100 prosent på. Vi betaler av våre private midler for alle våre reiser og opphold i Uganda. Der har jeg helt rein samvittighet, sier Flottorp.

LES OGSÅ: – Det er bare fyll og sex uansett

Til Uganda i sommer

Til sommeren reiser Mads Emil Madsen til Uganda for å følge opp prosjektene. Ingrid blir hjemme med parets to små barn.

– Vi jobber fulltid og har to barn, men brenner for å drive prosjektet vårt videre og gjøre det større. Dette er et privat og personlig bistandsprosjektet, for de som ønsker å involvere seg og komme i direkte kontakt med dem man sponser, sier Ingrid Flottorp.

På Facebook kan du «like» prosjektet under: Katwe Education Foundation.

LES OGSÅ: Tok fyr i huset da paret var på ferie

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.