Nok en vestfoldforfatter har i løpet av kort tid markert seg som en dreven krim- og thrillerforfatter.

Med «Wienerbrorskapet» som kom for et drøyt år siden, viste Ingar Johnsrud fra Holmestrand  muskler og dokumenterte at han behersket den intrikate spenningsromanens formler og brakte fram et nytt etterforskerradarpar av den rette tapningen, Fredrik Beier og Kafa Iqbal.

Romanen fra i fjor er allerede solgt til 20 land. Jeg tipper at årets nye spenningsroman «Kalypso» blir en like etterspurt eksportvare.

Kalypso

■ Skrevet av Ingar Johnsrud
■ Aschehoug 2016, 478 s.
■ Anmeldt av Finn Stenstad
■ Terningkast 5

Den gode thriller baseres ofte på en forhistorie som peker fram mot nåtidsplanet med sinnrike vekslinger mellom fortid og nåtid, ispedd dramatiske og tilsynelatende usammenhengende hendelser som den dyktige forfatteren troverdig makter å knytte sammen mot et forløsende crescendo i beretningens avsluttende partier.

LES MER OM BOKA HER: – Ingar er Norges nye krimstjerne

Alt dette har Ingar Johnsrud grep om i «Kalypso».

Det starter med et prologformet introduksjonskapittel der Fredrik Beier åtte år tidligere er nær ved å miste livet. Hva som egentlig ligger bak, får vi etter hvert svar på, for i nåtidsplanet skjer ting som knyttes direkte til de fortidige hendelsene. Det som for alvor får hjulet til å akselerere, er et likfunn i en fornem villa på Bygdøy, angivelig bebodd av en eldre enke. Så viser det seg at sønnen i huset for en god del år siden visstnok døde under en ulykke i forsvaret, et sted på grensen mellom Norge og Russland.

Offeret man finner i villaen er brutalt tatt av dage, og etter hva Beier og Kafa finner ut, har vedkommende russiske forbindelser, og er, skal det vise seg, under etterretningstjenestens beskyttende vinger. Dermed kastes etterforskerduoen ut i et komplisert drama med tråder inn i storpolitikk, spionasje, agentkonspirasjon, hevn og galskap.

Veien fram mot løsning blir brutal, voldelig og heftig, både på det ytre, politiske og militære plan og på det menneskelige  og personlige plan for så vel Beier som Iqbal.

Ingar Johnsrud framstår som en kunnskapsrik thrillerforfatter med sans for så vel konspirasjon som drama.

Han sparer ikke på effektene. Det flyter blod, gørr og kroppsvæsker, her er intern rivalisering i politikorpset, de klassiske spenningene mellom hovedperson og assistent  og en  puslespillformet intrige, nettopp slik denne type spenningsromaner skal være. Alt holdt i tømmene av en absolutt kløktig kriminalist.