Gå til sidens hovedinnhold

På settet med Julekongen

Artikkelen er over 10 år gammel

OSLO: Du møter magiske krefter, en skjult ridderdal, løgn og vennskap i NRKs nye julekalender. Men ikke én blånisse er å treffe i manuset til Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad.

– Kan vi få flyttet familien Gran litt lenger inn i bildet, roper fotografen.

– Da er det stille for opptak. Og vær så god!

Del på Facebook

Langt inne i Bærumsmarka, i strålende vintersol med en rødmalt stue og struttende granskog som kulisser, er opptakene til NRKs nye storsatsing «Julekongen» godt i gang.

Julekalenderen på 24 episoder skal være klar for adventspyntede hjem i det ganske land 1. desember 2012. I dag er det deler av episode 24, altså selveste julekveldsepisoden, som filmes.

Hjernene bak «Julekongen» er Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad. To og et halvt år etter at de fikk jobben å skrive manus til NRKs nye adventskalender er de på besøk på filmsettet.

De hilser seg i vei blant julenek, snøskavler, skuespillere og kabler.

– Det ser ut sånn som vi hadde tenkt det her. Ikke mange overraskelser egentlig, sier Gudmestad om stemningen og stedet.


PC på kjøkkenbordet

Manusforfatterne har vært gjennom en lang prosess før episodene er klare til opptak.

– Først brukte vi rundt et år på å tenke ut ideen og universet – i tett samarbeid med NRK. Så har vi brukt cirka halvannet år på å skrive ut manuset, også det i tett dialog med NRK, forteller Rosenløw Eeg.

– Vi har sittet mye på kjøkkenet til hverandre og skrevet – med pc og kaffekopp. Det blir utrolig tett når man jobber sammen på denne måten, sier Gudmestad.

– Vi har skrevet på hver vår episode hele veien. Jeg har hatt oddetall og Lars partall. Det er utrolig deilig å være to. Alltid en å diskutere med, eller dra deg videre - du er jo ikke alltid i slaget, forteller Rosenløw Eeg.

De har jobbet sammen tidligere, blant annet om manuset til filmen «Blodsbånd».

– Vi hadde jo ikke fått denne jobben om vi ikke hadde jobba så mye med film fra før. Det var vår inngangsbillett, sier Rosenløw Eeg.

Det er et moderne juleeventyr Lars og Harald har skrevet.

Skjult ridderdal

Kevin (9 år) bor med familien sin på Sølvskogen. Far er revisor, mor er politi på verdens kjedeligste sted. Lillesøster Mira tror hun er prinsesse og prøver å skaffe seg bevis for dette.
Og Kevins to eldre tvillingsøstre konkurrerer om alt.

Når familien får beskjed om at de ikke kan feire jul hjemme står utfordringene i kø for Kevin. Men når det ser ut som verst, oppdager Kevin en skjult ridderdal. Kan dette være løsningen på julefeiringen?

– Det er en historien om en helt vanlig gutt som opplever noe ekstraordinært. Problemene han har i den virkelige verden får han hjelp til å løse i en annen verden, forteller Rosenløw Eeg.

– Og det er barna – med deres vilje og krefter som driver scenene, sier Gudmestad.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

Fått spillerom

Manusforfatterne er ikke opptatt av at de har store sko å fylle etter NRKs tidligere julekalendersuksesser som «Jul i Blåfjell», «Jul i svingen» og «Jul i skomakergata».

– Det har vi ikke tenkt på. Det nytter ikke å ha prestasjonsangst, sier Gudmestad.

– Det har bare vært å gyve løs. Vi har fått masse spillerom av NRK, forteller Rosenløw Eeg.
Produsent Marius Hoel synes manuset funker bra etter noen uker med opptak.

– De har skapt veldig fine karakterer. Her er det varme, humor og spenning. I det hele tatt et stort og spennende univers, som også kan leve videre etter de første 24 episodene, sier Hoel – uten at han vil røpe om det er videre planer om nye episoder.

– NRK ville ha et eventyr som skulle sprenge rammene for det hverdagslige. Det har vi forsøkt å gi dem, sier Rosenløw Eeg.

Kommentarer til denne saken