Brønnøysundregistrene kunngjorde fredag at det er åpnet konkurs i sensorprodusenten med hovedkontor i Horten. Det var bedriften selv som begjærte oppbud.

Styreleder Harald Høegh er lei seg for konkursen.

– Helt fram til konkursen fredag håpet vi å finne en løsning. Men det siste året har vi vært klar over at Sensonor hadde utfordringer, sier Høegh til tb.no.

Vet du noe om saken? Tips oss på tips@tb.no eller MMS/SMS: Send TB TIPS til 2303

Ifølge Høegh har Sensonor-konkursen tre hovedårsaker:

– Salget sviktet i fjor. Noen større kontrakter som var ventet lyktes vi ikke med å få. Kostnadene og tidsbruken i produktutviklingen har vært større enn forventet. Vi jobbet i ni måneder med å skaffe nye investorer, men lyktes ikke. Vi forsøkte også å selge bedriften.

Store ressurser

– Sterk kronekurs og mindre bilsalg i Europa, har det spilt inn?

– Ja, men ikke på noe avgjørende vis.

Harald Høegh forteller om en bedrift som har brukt store ressurser på å snu produktutviklingen fra trykksensorer, gjerne brukt i bilindustrien, til gyrosensorer og termiske sensorer. Gyrosensorene kan brukes til å måle stabilitet og innen navigasjon, termosensorene måler temperaturendringer. Også de kan brukes i bilindustrien.

– De siste årene har vi faset ut trykksensorene.

– Hvordan er mulighetene for å få Sensonor på beina igjen?

– Det ser jeg positivt på. Det blir i så fall med nye eiere.

Vi lete etter nye eiere

Oslo-advokat Tom Hugo Ottesen er oppnevnt som bobestyrer etter konkursen. Første skiftesamling skjer 30. mars i Nordre Vestfold tingrett i Horten.

– Vår oppgave sammen med hovedkreditor DnB, blir å finne noen som kan ta over bedriften. Vi mener Sensonor har livets rett, og vi vil nå forsøk å redde arbeidsplassene til de mellom 90 og 100 ansatte, fastslår bostyreren overfor Gjengangeren.

Storeier

Harald Høeghs eget selskap, Vind AS, var tidligere majoritetsaksjonær. Ved konkursåpningen sto Vind AS oppført med litt mindre enn halvparten av aksjene, og var fortsatt selskapets største eier.

Ifølge Sensonors egen hjemmeside ble selskapet stiftet i 1985. Da som avlegger, eller spin off, fra det høyteknologiske firmaet AME. To år senere leverte Sensonor de første trykksensorene, som er avgjørende for bruk av blant annet kollisjonsputer i biler.

Turbulente tider

Sensonor har vært gjennom turbulente tider før.

I 2003 ble Sensonor kjøpt av den tyske teknologigiganten Infineon Technologies AG, og ble strøket fra Oslo børs.

I 2008 hadde Sensonor levert mer enn 200 millioner sensorer. Året etter ble selskapet skilt fra Infineon, og selskapet Sensonor Technologies AS ble stiftet med Sverre Horntvedt som administrerende direktør.

LES OGSÅ: SensoNor lever videre

140 ansatte

Regnskapstallene viser at bedriften har vært i et vanskelig marked. I 2009 hadde Sensonor et overskudd før skatt på 33,7 millioner kroner. I 2010 gikk selskapet 10,7 millioner i minus.

Ved utgangen av 2010 hadde Sensonor rundt 140 ansatte.

LES OGSÅ: SensoNor foran veivalg