– Bussene trøkker seg ut på forkjørsveien

Jan Olav Haukemyr fra Nøtterøy jobber i Horten og sier han flere ganger har opplevd farlige situasjoner med rutebusser i dette krysset i Horten.

Jan Olav Haukemyr fra Nøtterøy jobber i Horten og sier han flere ganger har opplevd farlige situasjoner med rutebusser i dette krysset i Horten. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

HORTEN: Jan Olav Haukemyr fra Nøtterøy forteller at han har vært i flere provoserende situasjoner med busser som ikke viker for trafikk på forkjørsvei.

DEL

– Det hender jeg må bråbremse, og har klart å stanse kanskje en halv meter fra bussen. Selv om jeg har tutet, har bussjåføren fortsatt å trøkke seg fram, sier Jan Olav Haukemyr fra Nøtterøy.

Dette provoserer den erfarne sjåføren. Tb.no har sett førerbeviset hans som viser rettighet til å kjøre både trailer og buss med henger i tillegg til personbil og flere andre kjøretøyer.

– De bare tuter tilbake

Med arbeidsplass i Horten, kjører han stadig Holtanveien ut på Falkenstensveien. Like før forkjørsveien møter Falkenstensveien, kommer det en stikkvei ned fra et boligfelt på venstre side. Det er ofte når bussen kommer derfra situasjonene oppstår.

– De har jo vikeplikt, så jeg tuter på dem. Da bare tuter de tilbake, akkurat som om de tror de har en rett til å kjøre slik, sier Jan Olav Haukemyr.

Han forteller at han de to siste årene har opplevd slike konkrete situasjoner med busser seks-syv ganger i dette krysset.

– Jeg synes det er ganske ofte bare i dette krysset, sier Haukemyr, og forteller at han ser bussen bryte vikeplikten både mot andre bilister her og på andre steder.

11. februar kolliderte en personbil og en buss i Presterødkrysset i Tønsberg da bussen skulle ut fra lomma.

– Ble sneiet av bussen på sykkel

Haukemyr forteller at han også 30. mai opplevde en farlig situasjon med bussen. Men den gangen var han på to hjul, på vei hjem fra jobb på racersykkelen sin.

– Jeg lå der jeg skulle ligge, helt i kanten på høyre side. Det var litt nedoverbakke akkurat der, og jeg syklet med en fart på 40–50 km/t. Så hørte jeg det var en som tutet og kom opp på sida mi. Han sneiet meg så det ble hull i sykkelhansken min og skrubbsår på armen, sier Haukemyr og viser fram hansken.

Haukemyr skal ikke ha veltet på sykkelen. Han forteller at den farlige situasjonen oppsto noen hundre meter før avkjøringen til Berg fengsel i retning Tønsberg. For å unngå farlige situasjoner på sykkelstien, syklet han i stedet i veikanten, noe som er fullt lovlig for syklister.

– Det kunne fort gått galt. Hadde jeg ikke hatt så mye sykkeltrening, hadde jeg nok veltet, sier Haukemyr.

LES OGSÅ: Dette kan være livsfarlig

Anmeldt til politiet

Haukemyr dro dagen etter til politistasjonen for å anmelde busskjøringen.

– Jeg hadde både klokkeslett og registreringsnummeret på bussen, sier han.

Tb.no har fått kopi av politiets bekreftelse på anmeldelsen. Åtte dager senere ble saken henlagt.

«De underrettes om at forholdet er henlagt fordi det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold (...)» skrev politiet i sin underretning til Haukemyr.

– Det virker som at noen bussjåfører tror de har rettigheter de ikke har. Særlig etter at de fikk forkjørsrett ut fra busslommer i 60-sone eller lavere, sier Haukemyr.

LES OGSÅ: Trodde saken var biff

Kan ikke kommentere saken

Unibuss i Tønsberg kunne fredag ikke gi noen kommentarer da daglig leder Jack Wang ikke var tilgjengelig, og hans stedfortreder hadde blitt syk.

– Jeg har ikke myndighet til å uttale meg, sier Ahmet Gashi hos Unibuss, og henviser tb.no til Unibuss i Oslo.

– Det er en selvfølge at alle våre sjåfører skal overholde trafikkreglene, sier Unibuss' kommunikasjonssjef Merete Agerbak-Jensen på generelt grunnlag.

– Det er veldig vanskelig å kommentere situasjonen uten at jeg får tak i daglig leder. Det er ofte to opplevelser av en hendelse, sier hun.

Artikkeltags