– Nå er tålegrensen for hva vi kan ta imot nådd, sier Else Angeltun, styremedlem på Dyrenes hjelpesenter i Pauliveien på Skoppum.

For øyeblikket bor det 50 katter på hjelpesenteret, flere av dem syke.

– I det siste har vi fått inn veldig mange slitne, eldre, ukastrerte hannkatter. Katter med kattepest, hiv og aids får vi også inn, sier Angeltun.

LES OGSÅ: Mjauuu, kan du hjelpe oss?

31 hjemløse på én uke

Uken før fellesferien kom det inn 31 dyr på én uke. Dyrene får oppfølging av veterinær og bli passet og stelt av alle de frivillige hjelperne.

– Katter kommer til oss etter å ha blitt dumpet av eierne. De blir funnet i kasser i skogen, påkjørt og skadet langs veiene, noen er hentet ut av plastsekker hvor de er lagt for å dø mens andre blir funnet på offentlige toaletter eller i søppelsekker, sier Angeltun.

– Det er helt uforståelig at enkelte behandler dyr på denne måten. Har man fått kattunger man ikke klarer å ha, så får man dra til en veterinær og få dem avlivet det første døgnet før de åpner øynene.

LES OGSÅ: Eier skal på ferie - kverker pus

Lettvint løsning

Ferietiden er en ekstra vond tid for de pelskledde små nøstene. Folk som ikke vil betale for et ferieopphold på et kattehotell eller som har noen som kan ta vare på kattene, gjør de utroligste ting for å slippe unna ansvar.

– Folk gidder ikke plundre med dyr når de skal dra på ferie, sier Else Angeltun oppgitt. Hun etterlyser handling fra myndighetenes side.

– Det er straffbart å forlate et dyr i en hjelpeløs tilstand. Jeg mener at folk som setter ut dyr for å dø bør få en bot på minst 10.000 kroner.

LES OGSÅ: Kjørte på katten Frida – kjørte videre

Hun og de andre frivillige sitter med mange skrekkeksempler på hva katter har opplevd før de får kyndig hjelp.

– En katt ble kastet ut av en bil i høy fart. De som så det, kontaktet oss slik at vi kunne ta vare på den. En katt som var død etter å ha blitt påkjørt av en bil, ble funnet med en levende, fire dager gammel unge i munnen. Da vi kom, fant vi fire unger til i veikanten.

Men for disse små ble det en lykkelig slutt. De ble plassert ut i hjem hvor det bodde ammende kattemødre og ble senere adoptert bort til trygge hjem.

Dyrebeskyttelsen Norge ser en økning i hjemløse dyr. I fjor ble 4.021 dyr hjulpet, en økning på over 10 prosent fra året før.