Det var under årsmøtet til Vestfold bondelag avtroppende leder Hans Edvard Torp kunne overrekke Skoppum-paret Emil-prisen.

Et kriterium for å få den prisen, er at mottakeren har skapt Entusiasme, Motivasjon, Ideer og Lagspill (EMIL).

– Det finner vi til fulle hos prisvinnerne, uttaler juryen, som består av arbeidsutvalget i Vestfold bondelag.

LES OGSÅ: Vestfold-bøndene tjener mest på si

Heltidsjobb for begge

Siren og Jan-Einar Apeness driver Stenbjørnrød gård på Skoppum, der de hovedsakelig har gris.
Ifølge bondelaget har årets EMIL-prisvinnere skapt heltidsjobb for dem begge.


–Det har skjedd gjennom målrettet arbeid, en positiv grunnholdning og kreativ utnyttelse av ressursene gården gir. Aktiviteten på Stenbjørnrød Gård betyr mye for lokalsamfunnet. Både enkeltpersoner og organisasjoner har sendt inn forslag om nettopp dette paret som fortjente mottakere av Emil-prisen, skriver juryen i begrunnelsen.

Paret bekrefter at det ikke gjør seg selv å skape to arbeidsplasser på en gård i Norge.

– Jeg har heldigvis en kreativ kone som kommer opp med ideer vi kan gjennomføre, sier Jan-Einar Apeness.

LES OGSÅ: Forbered deg på traktorkø

På gården er det 45 purker. All gris som leveres er født og oppvokst der, og Apeness leverer rundt 800 gris til slakt i året.
En stadig større andel selges rett fra gården. I august og september er det mulig å få kjøpt frilandsgris, som har hatt eget spa. I tillegg selger de rundt 200–300 smågris.

Grillhytte

Siren og Jan-Einar Apeness har satt opp en stor, fin grillhytte på gården. Hytten er en slags årestue med bålplass i midten av stua. Denne leies ut til sluttede selskaper, men brukes også i forbindelse med sosiale tilstelninger i regi av for eksempel det lokale bondelaget. Her er det naturlig nok mulig å få helstekt gris fra Stenbjørnrød Gård med i pakka!

Gården er og har vært brukt til mange sosiale sammenkomster. Blant andre har det amerikanske bandet The Rainmakers holdt konsert der i tre år. I fjor var 260 besøkende innom. Bandet kommer tilbake 12. juni.
Hver vår er det bondepub, og om høsten arrangerer paret Afteronn.

I tillegg arrangerer Borre og Undrumsdal bondelag årsmøtene sine på gården. Det er også Åpen gård-arrangementer, senest i fjor sommer.

Juletreskog

– Alle som har sendt inn forslag til årets EMIL-pris har understreket at Siren og Jan-Einar Apeness alltid er positive og hjelper til. Siste året har de i tillegg til aktivitetene over blant annet stilt opp på Grisekaféen til Norsvin og orientert om ”Slik driver vi”. I april tok de imot en busslast med landbruksinteressert ungdom som deltok på ”Nå er det min tur”-samling.

LES OGSÅ: Avhengighet som skaper innovasjon

Apeness tilbyr flotte dager i juletreskogen i desember med selvhogst av juletrær. Her pleier også gamlenissen på gården å dukke opp til glede for barna. Stell av juletreskogen er en naturlig del av drifta resten av året i tillegg til salg av ved. Juletreskogen på Stenbjørnrød gård er på Facebook.

Stenbjørnrød Gård har en egen fin hjemmeside. Her finner du masse fine bilder og nødvendig info om det som skjer på gården.