Gå til sidens hovedinnhold

Tar fårikålkritikken alvorlig

Artikkelen er over 8 år gammel

HORTEN: Horten kommune er sultne på å rydde opp i fårikålsaken. En sak som har smakt dårlig for kommunen.

Kommunen har nå sendt ut følgende pressemelding:

«Det er fremkommet kritisk søkelys på fårikål servert på sykehjemmene i kommunen. Vi tar situasjonen på største alvor, men er samtidig glad for det positive frivillige engasjementet saken har utløst», skriver enhetsleder i Borre og Åsgårdstrand sykehjem på vegne av kommunen.

LES OGSÅ: Dette fikk Olaf servert til middag

Skjerper matlagingsrutinene

87 år gamle Olaf Mathisen, som bor på Borre sykehjem, har ved to anledninger vært svært misfornøyd med fårikålen han og beboerne har fått servert. Han har ment at maten har vært uspiselig. Begge gangene har saken fått stor lokal og nasjonal oppmerksomhet. Nå informerer kommunen at de har «ryddet opp» på kjøkkenet som serverer maten til sykehjemmene i kommunen.

LES OGSÅ: Kommunen skulle rette opp fårikål-fadesen

LES OGSÅ: Kjøkkenet: – Var litt uheldig med fårikålen

– Positiv

Selv om kommunen har fått mye pepper for fårikålen, så mener enhetslederen at saken har utviklet seg positivt.

Hvordan har du opplevd denne saken?

– Egentlig som veldig positiv. Vi har fått mange positive henvendelser fra folk som vil hjelpe. Frivilligheten blomstrer, sier hun.

Hun mener de stort sett leverer bra mat.
 
– Prosentvis er vi ganske flinke på middag. Vi serverer 365 middager i året og to av dem har vært dårlige, presiserer hun.

Hun mener man lærer av å feile.
 
–  Det som er fint når noe går galt er at vi lærer og blir bedre. Nå får vi hjelp av Gastronomisk Institutt. De skal hjelpe oss med hvordan fårikål lages bra på et industrikjøkken. Og hvordan maten skal se bra ut. De skal også veilede de som serverer og varmer opp maten på det enkelte sykehjem. Vi tar tak i hele matkjeden, sier hun.

Reaksjoner

Mange har reagert kraftig på hva kommunen har servert til beboerne. Blant annet tidligere Frp-politiker i Tønsberg Per R. Brun.

LES OGSÅ: – Fårikålen ligner på grisemat

Kommunen skriver videre i pressemeldingen:

«Kommunen har skjerpet kvalitetskontrollen på all matproduksjon og servering. Kommunen har tatt imot et tilbud fra Gastronomisk Institutt om bistand til å gjennomgå alle prosesser og rutiner i matproduksjonen. Det er iverksatt tiltak for å øke samhandlingen mellom kommunens kjøkken og sykehjem, for å sikre den opplevde kvaliteten på maten. Vi har takket ja til frivillige initiativ for å bidra med aktivitet og trivsel for beboerne i sykehjem», står det å lese.

Men også noen hensyn må kommunen ta, mener de, og ramser opp følgende:

■ Matservering som skjer i regi av andre enn kommunen, vil skje basert på eget ønske fra beboerne.
■ Nødvendig respekt for at et sykehjem er hjemmet til beboerne.
■ De ansatte i forhold til et helsefremmende arbeidsmiljø.

Hendelsen har fått massiv oppmerksomhet fra media, skriver de.

«En rekke aktører har henvendt seg til kommunen og tilbudt bistand av forskjellig karakter. P4 har invitert seg selv, Vestfold-mediene, pårørende og for øvrig alle interesserte til et av våre sykehjem for å servere mat til beboerne», heter det i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Nå får Olaf skikkelig fårikål

Kommentarer til denne saken