Gå til sidens hovedinnhold

Ber om 3,5 års fengsel for 37-åring

Artikkelen er over 7 år gammel

HORTEN: Aktor Anniken Rasch la ned påstand om 3,5 års fengsel for 37-åringen som står tiltalt vold og terrorisering av familien gjennom en årrekke.

– Dette er en komplisert sak. Saken gjelder ikke bare en, men to familievoldssaker. To kvinner er rammet, og i alt fire barn. Voldshandlingene og den psykiske terroren skal ha pågått i en årrekke. Dette ser jeg som sterkt straffeskjerpende, sa Rasch i sin avsluttende prosedyre tirsdag.

Etter tre dagers behandling i Nordre Vestfold tingrett, kunne ikke aktor se noen formildende omstendigheter i saken.  Påstanden lød derfor 3,5 års fengsel for 37-åringen.

Rettens siste dag

I alt tre vitner forklarte seg tirsdag. En representant fra barnevernet snakket for lukkede dører, mens pressen fikk høre den eldste jentas lege fortelle om hennes lidelser som følge av det hun har blitt utsatt for i oppveksten.

Også mannens nåværende samboer forklarte seg i retten tirsdag. Kvinnen, som er i slutten av 20-årene, tegnet et bilde av en kjærlig og omsorgsfull samboer og barnefar.

– “NN” er ikke den personen han blir fremstilt som. Vi ble tatt helt på senga da denne saken dukket opp, sa kvinnen.

LES OGSÅ: Familievold for lukkede rettsdører

Videre fortalte samboeren at mannens to barn aldri hadde vist noen tegn til redsel overfor sin far. Samboeren fortalte at det aldri var krangling når barna hadde samvær med faren, og at de aldri viste tegn til å opponere overfor sin far.

Denne uttalelsen la også Rasch vekt på i sin avsluttende prosedyre.

– Ærede rett, det er ingen barn som aldri er i opposisjon til foreldrene, med mindre de er redde, og går på tå hev.

Rasch viste her til barnas beskrivelse av farens terrorregime, og det faktum at familien levde i konstant frykt mannens plutselige sinneutbrudd.

LES OGSÅ: – De levde i frykt for farens sinne

Fremmet erstatningskrav

Siv Elise Kvamsdal er bistandsadvokat for mannens to barn. Kvamsdal fremmet et erstatningskrav på vegne av de to barna. Dette på bakgrunn av de fysiske og psykiske skadevirkninger barna har blitt påført som følge av vold og frykt gjennom oppveksten.

Mannens eldste barn er i dag i tenårene. På vegne av det eldste barnet fremmet bistandsadvokaten et oppreisningskrav på 100.000 kroner. I tillegg ble det fremmet et krav om erstatning på i alt 16 550 kroner, som følge av tap og utgifter til medisinsk behandling for det eldste barnet.

På vegne av det yngste barnet fremmet Kvamsdal et erstatningskrav på opp mot 50.000 kroner.

To familier levde i frykt

Mannens tidligere samboer og hennes barn har Helge Hjetland som sin bistandsadvokat. Denne familien har ifølge Hjetland levd under 37-åringens regime i minst fire år.

Hjetland fremmet et krav om oppreisningserstatning på opp til 75.000 kroner til mannens tidligere samboer. For barna fremmet han et krav om erstatning på opp til 50.000 kroner til hver av de to barna.

37-åringens forsvarer, advokat Bjørn Berge, ba om frifinnelse for hans klient. Han mente heller ikke at det var grunnlag for å kreve oppreisningserstatning for noen av de fornærmede.