– Vi er desperate, innrømmer Else Angeltun, frivillig i Dyrebeskyttelsen Tønsberg-Horten.

Av de rundt 100 kattene som er i deres varetekt, er 30 plassert i midlertidige fosterhjem. Resten går en uviss fremtid i møte.

LES OGSÅ: Hunder og katter kan dø av influensa

– Det er helt gratis å være fosterhjem for kattene. Vi betaler mat, kattesand, utstyr og veterinær, sier Angeltun.

Mange ønsker å være fosterhjem, men det viser seg vanskeligere å adoptere bort kattene.

LES OGSÅ: Nå blir det dyrere å ta med hunden på ferie

Det er de voksne kattene de ønsker å adoptere bort først.

Kan bli stengt

– Det er rett og slett for fullt her, og før vi kan ta inn flere katter, må de som har vært her en stund enten adopteres eller utplasseres. I ytterste konsekvens blir vi stengt av Mattilsynet på grunn av for mange dyr, forklarer hun.

– Jeg blir kvalm

Skrekkhistoriene er mange, og skjebnene til kattene grusomme.

LES OGSÅ: Ikke reis fra feriekatten

– Vi hører verstingtilfeller ukentlig. Nylig fant en mann to kattunger med brokk som var kastet i en søppeldunk langs en vei. Jeg blir kvalm bare av å fortelle det, sier Angeltun tydelig opprørt.

Igjenteipede pappesker fulle av kattunger langs veien er det mest «typiske». Andre setter kjæledyrene i skogen overlatt til seg selv.

– Som oftest er det hele kull med kattunger, uten mor, som blir dumpet. For ikke lenge siden fant noen to forskjellige kull i samme eske. sier Angeltun.

Verst om høsten

Mange av tilfellene kommer som følge av sommerferien. I sommermånedene øker presset på Dyrebeskyttelsen.

LES OGSÅ: Disse kattene ble dumpet i søppelskur

– August og september er aller verst. Når ferien er over melder tidsklemma seg igjen. Og får kattemor unger, så er det en del som velger den «kjappe løsninga», mener hun.

Mange frivillige

I tillegg til fosterhjemmene, er det rundt 40 frivillige i Dyrebeskyttelsen Tønsberg-Horten.

Mange jobber fulltid ved siden av, og bruker mesteparten av fritiden sin med kattene på Skoppum. Selv beregner de at de frivillige ved senteret legger ned rundt 80 timer ukentlig.

LES OGSÅ: – Savner Rambo veldig!

– I en ideell verden er det ikke bruk for oss frivillige, men dessverre trengs vi mer nå enn noensinne, sier Angeltun, og får et samtykkende nikk fra Annette Avdal, som også tilbringer mye tid hos Dyrebeskyttelsen.

Friske katter

Fra kattene blir funnet eller levert inn går de gjennom en møysommelig prosess.

– Vi dobbelvaksinerer kattene, og setter de i «karantene». Alle kattene vi har er 100 prosent friske, forteller Angeltun.

LES OGSÅ: – Du bør ha både chip og halsbånd

Med karantene mener hun mottaket. Et lite tilbygg med god plass til de mange kattene. Her må alle innom før de kan komme i hovedhuset, når det er ledig der.

– Det tar ofte tid fra de blir dumpet til de blir funnet, så som regel er kattene radmagre og dehydrerte når de kommer til oss. Det hender vi må flaske opp de aller minste, sier hun.

LES OGSÅ: – Det forplikter å ha dyr

Senteret tar også imot hjemløse kaniner.

Annenhver uke sjekker en veterinær tilstanden til dyrene hos Dyrebeskyttelsen.