Gryte med pinnekjøtt førte til røykutvikling: –Røykvarslerne var avgjørende

TØRRKOKT: Brannvesenet måtte rykke ut da en tørrkokt gryte med pinnekjøtt utløste en brannalarm i en leilighet.

TØRRKOKT: Brannvesenet måtte rykke ut da en tørrkokt gryte med pinnekjøtt utløste en brannalarm i en leilighet. Foto:

Lørdag formiddag rykket brannmannskaper ut etter at en røykvarsler som var knyttet til en kommunal trygghetsalarm var utløst i en leilighet i Horten.

DEL

Da brannvesenet kom fram til stedet var det en tørrkokt gryte som hadde utløst alarmen, skriver Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) på sine Facebook-sider.

– En gryte med pinnekjøtt tørrkokte og forbrenningen røykla leiligheten, og røykvarsleren gikk. Hjemmesykepleier kom til før oss og beboer hadde klokelig trukket ut av leiligheten og satt på balkongen, sier brannmester Tore Dahl.

Ifølge brannmesteren var det i dette tilfellet øykvarslerne tilknyttet trygghetsalarmen som var avgjørende for at noen kom til og fikk avverget brannen.

Tørrkoking eller overoppheting på komfyr har krevd mange liv de siste 30 årene

Videre på VIB sine Facebook-sider kommer det fram at tørrkoking eller overoppheting på komfyren har tatt minst 72 liv de siste 20 årene, ifølge en statistikk over brannårsaker fra DSB.

Heldigvis har tallet på omkommende som dør som en følge av matlaging falt kraftig. VIB skriver at det i perioden 1999 til 2003 var 30 mennesker som mistet livet, mens det i de siste fem årene er fire personer som har mistet livet der årsaken er oppgitt å være tørrkoking eller overoppheting på komfyren.

En god sikkerhet i hverdagen kan kanskje være en komfyrvakt?

Fra 2010 ble det påbudt med komfyrvakt i alle nye elektriske anlegg. En komfyrvakt består av en sensor og en strømbryter, som da er plassert bak komfyren eller i sikringsskapet.

På siden sikkerhverdag.no står det videre at denne sensoren vil utløse en alarm dersom den oppdager fare for brann. Dersom ingen reagerer på alarmen vil sensoren gi beskjed til en bryter om å kutte strømmen.

Artikkeltags