PÅ JOBB: Carl Fredrik Lilliedahl Bålsrød (20) valgte å ta læretida i Forsvaret, og havnet på NATO-fregatten KNM Otto Sverdrup. Nå er han seks måneder utenlands.
Rune Haarstad/forsvaret

– Jeg fikk kjæreste rett før jeg reiste ut, og det er klart det er utfordrende å være så lenge borte

Publisert

Carl Fredrik Lilliedahl Bålsrød fra Re drømte om å seile, men fikk høre at fregattene bare lå til kai. Nå er han seks måneder i internasjonalt farvann med det som er NATOs stående maritime styrke.

– Jeg elsker livet på sjøen, sier Bålsrød på telefon fra farvannet utenfor Polen. Re-gutten er matroslærling på KNM Otto Sverdrup, flaggskipet i den stående maritime NATO-styrken (SNMG1) Norge leder i 2017. Der har han et snaut år igjen før han har fagbrevet i hånda.  

Bidrar med trygg ferdsel

De er ti lærlinger ombord, mens det totale mannskapet er mellom 100 og 150 personer.

– Som matroslærling og navigasjonsassistent bistår jeg vaktsjefen med navigering og trygg ferdsel på sjøen i firetimersvakter to ganger om dagen. Ellers er det mye helt vanlig matrosarbeid, som maling, skrubbing og vedlikehold, forteller han om læretida i Forsvaret.

LES OGSÅ: I årevis har det vært en fjern drøm – nå er dette gigantanlegget ett skritt nærmere virkelighet

Bålsrød er også mann over bord-operatør, som vil si at han også kjører en raskere, mindre båt som brukes dersom noen havner over bord. Som en del av NATOs stående maritime styrke er det mange øvelser, på alt fra brann til havari og krigsøvelser, forteller Bålsrød. Hvorvidt de har deltatt i noen operasjoner kan han ikke si noe om.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UTENFOR STOREBÆLT: Carl Fredrik L. Bålsrød (til høyre)  har fått venner for livet og føler seg heldig med læreplassen. Her på mann over bord-båten sammen med Preben Dahl.

UTENFOR STOREBÆLT: Carl Fredrik L. Bålsrød (til høyre) har fått venner for livet og føler seg heldig med læreplassen. Her på mann over bord-båten sammen med Preben Dahl. Foto:

Rekruttskole og fagbrev på to år

Med sjømannstradisjoner i familien har Bålsrød alltid hatt lyst til å være på sjøen, men at han havnet nettopp her mener han er tilfeldig – og bra:

– Jeg har vært heldig med å havne i SNMG1. Jeg trives kjempebra og får med meg mer av å være lærling i militæret enn om jeg hadde gått sivilt. Men jeg tror ikke alle veit at læretida kan tas i Forsvaret, sier han.

Vegard Finberg, sjef for informasjonsseksjonen i Forsvarets personell- og vernepliktssenter, sier at det kan være vanskelig å nå fram til unge i dag, men at svært få læreplasser står tomme.

– Vi er til stede både i skoleklasser, på sosiale medier og på internett for øvrig, forteller han. Årlig tar Forsvaret opp omkring 275 lærlinger fordelt på 30 ulike fagområder. Av alle lærlingene, er i underkant av 30 sivile. Finberg forteller at lærlingene ofte deler Bålsrøds erfaringer:

– Mange opplever en modningsprosess ved at de i ung alder gjennomfører rekruttutdanningen og tidlig blir kjent med det militære systemet. Lærlingene våre sier at det faglige miljøet er svært bra, de får venner for livet og de får utfordret seg selv i den militære delen av læretiden.

Finberg trekker fram god oppfølging som en fordel i Forsvaret. 95 prosent av lærlingene består fagprøven på første forsøk

Fikk høre at fregattene kun lå til kai

Turen fra Polen gikk videre til Middelhavet for KNM Otto Sverdrup. Bålsrød ønsket seg til fregatt nettopp for å komme seg ut i verden.

– Jeg fikk hele tida høre at fregattene kun lå til kai, at jeg aldri kom til å få seile også videre, men jeg måtte gjøre et valg og satse på det beste. Nå har jeg vært med på flere marineøvelser, blant annet NATO-øvelsen Saxon-Warrior utenfor Skottland, forteller han.

Siden sist vi prata med Bålsrød, har fregatten deltatt på en av de største marineøvelsene i verden, Brilliant Mariner, i Middelhavet. De har også deltatt i Operation Seaguardian, der de bisto med å gjøre farvann utenfor Afrika tryggere og for å hjelpe flyktninger på sjøen. De har også vært i land flere steder langs Middelhavskysten, og i Algerie.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LES OGSÅ:  Mange gebyrer øker i den nye kommunen

Har framtidsplanene klare

Bålsrød er ikke hjemme i Norge igjen før i januar, men trives godt med mulighetene det å være utenlands bringer med seg. Allerede har de lagt til kai i Edinburgh, Gdynia og Helsinki – med fritid der.

– Det fine med å være lærling i Forsvaret på sjøen er at vi har fri i helger og får gå i land. Da går det an å reise litt og bli kjent med folk, forteller han.

– Savner du noen hjemme når du er så lenge borte?

– Jeg fikk kjæreste rett før jeg reiste ut, og det er klart det er utfordrende å være seks måneder borte. Men det har gått veldig bra, og jeg har jo mulighet til å reise hjem iblant, forteller han.

– Og så er det jo et privilegium at jeg velger dette selv. Jeg vil dette, sier han bestemt.

Bålsrød har planen etter endt læretid klar:

Da skal jeg studere nautikk på NTNU Ålesund. De har opptak via Y-veien (på bakgrunn av fagbrev, journ.anm.). Det har de ikke på Bakkenteigen for eksempel, forteller han – og tror det er en styrke med den praktiske erfaringa framfor å ha gått studieforberedende retning på videregående.

Artikkeltags