Husøy kirke – som ble innviet i 1933, har en fascinerende plassering og utforming der den ligger vest på øya og her speiler seg i fjorden. Jeg får assosiasjoner til middelalderen når jeg ser dette tårnet. Fasaden er forblendet med den særegne røde granitten som kanskje kan betegnes som en signaturstein for Tønsberg.

Til forskjell fra den karakterfaste og blåsvarte Larvik-granitten kan denne steinen nærmest oppleves knallrød om den har ligget uten tilgang til oksygen i århundrer. I vårt hus i Nordbyen fra ca. 1780 – er faktisk Slottsfjellet deler av en vegg i huset og jeg har stusset over fargen.

Som ivrig gartner gravde jeg i jorda bak huset en dag, og var sikker på at jeg hadde støtt på en knallrød leketraktor. Det viste seg at dette var selve fjellet som har denne fargen når det ligger forseglet nede i jorda. I etterkant har jeg fått forklaring på at rødfargen stammer fra jerninnholdet i omgivelsene.

Ved Husøy kirke – som ligger landlig og sjarmerende noen minutter fra byen – er det mulig å vandre en vakker kyststi på sørsiden av øya. Husøy har nok opprinnelig vært bebodd av folk med nær tilknytning til havet, og sjøbodene mot vest er koselige bevis på kystfiskerne som har hatt sitt virke her.

God vandring i Tønsbergs nære områder.