En av mine favorittscener fra TV-serien «Friends» er som følger: Vennegjengen er som vanlig samlet hjemme i leiligheten til Monica og Rachel. Phoebe kommer med følgende uttalelse: «Det er mange ting jeg ikke tror på der ute, men det betyr ikke at de ikke er sanne». «Som for eksempel?» spør Joey. «Åkerringer, eller Bermudatriangelet. Eller evolusjonen», svarer Phoebe.

Da våkner Ross, professor i paleontologi: «Wow-wow-wow». Han ler og kontrer: «Eh, du tror ikke på evolusjonen ...?» «Nei - ikke egentlig», svarer Phoebe. Ross skjønner at hun mener alvor, ser alvorlig på henne og spør igjen: «Du tror ikke på evolusjonen?»

«Jeg vet ikke, det er liksom ... Aper, Darwin. Det er en morsom historie, jeg synes bare den er litt for enkel». Nå begynner Ross å bli frustrert. «For enkel? Eh, prosessen med alt levende på denne planeten som involverer millioner av år fra encellede organismer er for enkel?

«Ja, jeg kjøper det bare ikke», sier Phoebe avslappet og putter i seg litt godteri. Og slik fortsetter det. Det viser seg at Phoebe heller ikke har noe til overs for tyngdekraften. Hun prøver å avslutte diskusjonen: «Kan vi ikke bare si at du tror på noe, og jeg ikke?»

Jeg lo godt av denne scenen på 90-tallet en gang. Fordi jeg syntes den var absurd, og at Phoebe var så far out, en morsom figur. Men når jeg ser det igjen, ca 20 år senere, kan jeg le, men nå med en litt hysterisk bilyd. For dette er virkelighet nå. Verden har blitt Phoebe. Det er nesten ufattelig hvor presis denne scenen treffer deler av tidsånden. Sånn skulle det altså bli.

Det ligger i vitenskapens natur at den har en grad av usikkerhet. Den skal etterprøves, sees på med et kritisk blikk. Men når vitenskap erstattes med tro, blir det vanskelig. Mistro mot menneskeskapte klimaendringer, vaksinemotstand, Flat Earth-bevegelsen, mainstream-gjøringen av konspirasjonsteorier: «Min mening er like god som din».

Jeg er heller ingen ekspert på disse områdene. Jeg er avhengig av de som kan noe om det. Jeg kan lite om medisin. Derfor velger jeg å stole på legen min. Jeg antar at meteorologen vet noe om været. At arkitekten kan tegne hus.

«Friends»-scenen avsluttes slik: Ross henter en koffert med fossiler for å gi Phoebe synlige bevis på evolusjonen. Hun lar seg imidlertid ikke imponere, og sier: «Er du virkelig så ubeskrivelig arrogant at du ikke kan innrømme at det er en liten, bitteliten sjanse for at du kan ta feil om dette?»

Ross har gitt opp. Apatisk, med tomt ansikt og uten energi i stemmen, sier han: «Det kan kanskje ... være ... en liten .... bitteliten .... sjanse». Så forlater han rommet.

«Det var gøy», smiler Phoebe og snur seg til de andre: «Hvem er sulten?»