Hva har du krav på av omsorgsdager når barnehager og skoler er stengt?

NAV tyr til Facebook for å få gitt den informasjonen mange foreldre og foresatte lurer på.

DEL

Rett før helgen ble det klart at barnehager og skoler skulle stenges. Alle opplever en annerledes hverdag og det fører til mange spørsmål.

Blant foreldre og foresatte er det nok mange som lurer på hvordan dagene framover blir, ikke bare med tanke på hvordan man skal aktivisere barna, men også økonomisk.

Nå har Facebookgruppen «Nav Foreldrepenger» delt et langt innlegg hvor de opplyser om omsorgspenger og omsorgsdager.

LES OGSÅ: Elever får ikke gå på skolen: – Må ta ansvaret for egen framtid

Hvor mange omsorgsdager har du krav på?

Per nå skriver NAV at foreldre som er i arbeid har som hovedregel 10 omsorgsdager per forelder dersom du har ett til to barn under 12 år. Har du tre eller flere barn under 12 år har du 15 omsorgsdager.

For enslige foreldre eller foreldre med barn som har kronisk sykdom har man utvidet dagene. Nav henviser da til sin egen nettside.

Forskjell på om du er i arbeid eller ei

Videre opplyser NAV om at de som kan bruke omsorgsdager må være arbeidstaker eller i et arbeidsforhold. Er du selvstendig næringsdrivende eller frilanser kan du også bruke omsorgsdager, men du vil først få det dekket fra dag 11 fra NAV dersom du skulle ha rett på flere enn 10 omsorgsdager.

Er du uten et arbeidsforhold, det vil si at du mottar dagpenger, arbeidsavklaringspenger, uføretrygd og likende, kan du ikke bruke omsorgsdager. Dersom du mottar foreldrepenger og er hjemme med det minste barnet i familien er hovedregelen at den andre forelderen ikke kan bruke omsorgspenger for eldre barn.

Nav skriver at unntaket er dersom forelderen som mottar foreldrepenger er syk.

LES OGSÅ: Kalia og Celine må være hjemme fra skolen i to uker: – Det blir vanskelig å puste og man får vondt i halsen

Omsorgspenger og permitteringer

I disse dager er det også mange familier som dessverre rammes av permitteringer, det vil også påvirke utbetaling av omsorgspenger.

Hovedregelen er, skriver NAV, at arbeidsgiver betaler ut omsorgspenger de første 10 dagene. Frilansere og selvstendig næringsdrivende må betale for de 10 første dagene selv og deretter søke NAV fra dag 11. Det gjelder dem som har mer enn tre barn eller en utvidet rett til omsorgsdager.

Nav opplyser at dersom du har vært i jobb mindre enn fire uker kan du ha rett på omsorgspenger utbetalt fra Nav. Det er noe du da kan søke om.

«NAV Foreldrepenger» avslutter sitt Facebook-innlegg med at de prøver å svare alle som tar kontakt, men at de har begrenset kapasitet for øyeblikket.

Artikkeltags