Jeg prøver å tenke ut den beste måten å starte en tekst om bærekraft på, uten at noen skal klikke seg ut. Ord som miljøvennlig, vegansk, emballasjefritt, plast, forurensning, global oppvarming, klimastreik, klimaavtale, pels og Greta Thunberg får nemlig folk til å uffe og klikke seg ut. Hvordan kan jeg få disse menneskene til å se verdien av disse ordene på lik linje som meg selv? Vi skal se..

Det er vanskelig å skrive om én klimautfordring eller én klimaløsning, fordi det er altfor mange. Jeg tror heller ikke jeg når ut til enhver leser ved å velge ut ett tema. Istedenfor vil jeg nevne flere små ting man kan gjøre for å hjelpe miljøet.

Skriv for klima

Denne teksten er et av bidragene i Tønsbergs Blads skrivekonkurranse for ungdom under 26 år. Tema er klima og miljø.

Les flere av konkurransebidragene her.

Bryr seg ikke

Hva er årsaken til at ikke alle bryr seg om miljøet? Jeg velger å tro at alle bryr seg, men at ikke alle har funnet sin plass i denne «redd verden aksjonen». Da jeg begynte å engasjere meg i klimakrisen for omtrent seks år siden, var det lite om det i media. Det er først nå de siste årene de aller fleste har fått med seg hvilken krise klimaet står ovenfor i dag.

Det kryr av fakta der ute, som at hvis vi ikke handler nå vil verden ramle sammen foran øynene våre innen 2050, og det regner jeg med det er flere enn meg som vil unngå. Så hva kan vi gjøre? Hva kan du som leser gjøre? Først og fremst syns jeg det er viktig å påpeke at det som ikke er genuint, det vil dabbe av. Og med det mener jeg: finn din greie.

Finn noe du tror på og noe du vet du kan bidra med. Selv om jeg syns våre lyster kan nedprioriteres litt når det er snakk om død eller overlevelse, men vi kan alle finne én måte å bidra på uansett!

Skriv for klima

Denne teksten er et av bidragene i Tønsbergs Blads skrivekonkurranse for ungdom under 26 år. Tema er klima og miljø.

Les flere av konkurransebidragene her.

Helt gratis

Hvordan har det seg sånn at noen mennesker fortsatt ikke bryr seg, eller ikke har funnet sin greie, når de vet hvor galt det kommer til å gå dersom vi ikke tar grep? Er det en endring i livsstilen som er vanskelig, eller vil de late som de ikke vet fordi sannheten er skremmende? Er de egentlig redde? Vet de ikke nok om hva de kan gjøre, eller hvordan?

Det aller meste handler om penger, uten at jeg skal gå altfor mye innpå det, for denne teksten er mer rettet til oss som forbrukere. Vi har mer makt enn vi tror. En høyere etterspørsel senker for eksempel prisene vi nå ser i butikken, men miljøbevisst kan man være helt gratis!

Gjenbruk

Små og enkle ting du kan gjøre i hverdagen er for eksempel å bruke gjenbrukbart matpapir og plastfolie, metall-sugerør, velg matboks ovenfor matpapir, plastpose eller aluminiumsfolie, fyll opp oppvask-/vaskemaskinen for å spare vann, kildesorter, planlegg mat for uken for å minske matsvinn, kjøp mest mulig emballasjefritt, kutt ned på kjøtt, kjøp mer brukt, ta en ekstra gåtur, gi en liten støtte til regnskogsfondet, vær med på Noahs underskriftskampanjer, se dokumentarer på Netflix og vær åpen for ny kunnskap! Alt vi har blitt lært opp til og eksponert for er ikke hele sannheten i altfor mange tilfeller.

Jeg forstår at det kan være vanskelig å bli fortalt at man må endre på en vane. Spesielt når du ikke føler at du vet noe særlig om hvorfor den burde endres. Jeg selv hadde nok ikke endret på noe uten å vite hvorfor det måtte endres på. Men hva er i så fall årsaken til at de ikke vil vite hvorfor? Og hvis de vet hvorfor; er det ikke av natur at man vil overleve og gjøre eller ofre det som må til for å redde planeten vi bor på?

Fortjener bedre

Du har hørt dette før, men hva med barna dine, barnebarn, familie og venner som kommer til å være her når alt øyet kan se raser sammen. Fortjener ikke de en bedre oppvekst enn som så?

Jeg snakket med en venninne her om dagen. Vi var litt frustrerte over at ikke alle bare tenkte som oss. Lett å si for alle i diverse settinger, men vi syntes at livene våre var ganske fantastiske til tross (!) for at vi hver dag tar små miljøbevisste valg. Den dagen nevnte jeg faktisk at det hadde vært perfekt om vi bare kunne skrevet en liten håndbok hvor vi nevnte alle de små tingene man enkelt kan endre om på i hverdagen sin. Morsomt å tenke på nå, ettersom jeg kom over denne skrivekonkurransen for en times tid siden, og nå skriver en tekst om nettopp det.

Ikke presse noen

Mitt største ønske er at alle er med på å bidra. Finn ditt felt, din greie. Jeg ønsker ikke å presse noen til å leve på en måte de ikke ønsker å leve. Det ville vært slemt, og jeg er ikke slem. Jeg håper at alle som leser finner én ting de kan endre på i sin hverdag til fordel for miljøet og planeten vi skal bo på til vårt siste åndedrag.

Tenk deg om. Ingen problemer forsvinner av seg selv. Løses de ikke forårsaker de bare flere. Vi må gå sammen for å fremme gjenbruk at materiale. Vi må gå sammen for å gi vår støtte til mer bærekraftige bedrifter. Vi må gå sammen for å spre kunnskap. Sammen må vi gjøre det vi kan for å redde planeten. Det er faktisk her de neste generasjonene skal vokse opp.