Gå til sidens hovedinnhold

Hva kommer 5G til å gjøre for digital samhandling?

Mye tyder på at 5G nettet i Norge blir tilgjengelig for alle i løpet av 2021.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag har Nokia (ICE tjeneste) 5G i flere store byer. Hvis du har en 5G-enhet så kan du forvente hastigheter på rundt 1 Gigabit pr. sekund ved optimale forhold. Så vi snakker om nesten 20 ganger raskere hastighet enn snitt-bredbåndet i norske hjem, og hastigheten vil økes i årene fremover. Dagens 4G-nett støtter 2.000 oppkoblinger per kvadratkilometer, mens 5G støtter en million samtidige oppkoblinger.

5G vil revolusjonere bruken av Internet of Things, men satsning er ikke bare for mobilnett, det vil komme nye og sikrere bredbåndsrutere til hjemmet. Disse vil fungere på samme måte som dagens bredbåndsrutere bare at de er helt uten fiberkabel og de kan plasseres hvor man selv ønsker, ta den med på hytta. Mange husstander bør derfor vente med å grave ned en ny optisk fiber.

LES OGSÅ: «Stråletåka» kan begrenses

5G-aktørene vil tilby forskjellige abonnement, og kommer til å bli en verdig konkurrent til dagens fiberlinje. Nye internet 5G-enheter blir nå installert over alt, de respondere og kommunisere innen 1 millisekund som er nesten sanntid mellom alle oppkoblede enheter. Ingeniører kan utnytte VR-produkter til å fjernstyre installasjoner og løsninger på andre lokasjoner, men ikke minst vil dette bli godt for selvkjørende biler og smarte byer. Alt fra førerløse maskiner til varslingssystemer vil respondere i sanntid.

LES OGSÅ: Senk skuldrene – strømmåleren biter ikke

Kan integreres mot alt

Mange av oss vet hva en samhandlingsplattform er, og hvorfor den blir knyttet mot flere skytjenester. Forskjellige apps og system kobles på Microsoft Teams, slik at bruker kan jobbe sikkert og effektivt på selskapets digitale arbeidsflate. Alt i dag krever mange industrier at all data koblet mot selskapets samhandlingsplattform. De ansatte får sanntidsrapporter fra selskapets CRM- og ERP-systemer for å gjøre riktige valg. Derfor vil mennesker bli mer koblet mot tingenes internett og dens sanntidssystemer..

For de som bruker Microsoft 365 blir Microsoft Power Platform-tjenesten en slik kobling, men i fremtiden vil skyleverandørene av store systemer gjøre det mulig å opprette integrasjoner mot alt av enheter og systemer.

LES OGSÅ: Risikerer å miste strømmen, nå går de til retten: – Bør ikke bli tvunget til dette

Med covid-19 har det blitt krevende for mange, og de sliter med å jobbe digitalt. Veldig få har fått opplæring på hvordan de bør bruke selskapets digitale arbeidsflate, og de forstår ikke hvordan de kan bli mer effektive. Få vet hva som menes med «den nye normalen» og de selskapene som ikke har felles kjøreregler for digital samhandling sliter mest.

Snart vil arbeidsgiver kobler samhandlingsplattfomren mot tingenes internett. De ansatte får ikke grunnleggende forståelse, så forvirringen kan bli total. Hva kommer til å skje hvis manuelle prosesser og rutiner blir automatisert mot selvutviklede apps uten at selskapene har prosesser for kulturendring, brukeradopsjon og opplæringsmateriale, samt dekke de nye krav til IT kompetanse? Hvordan blir nyansatte i dag tatt imot og lært opp?

LES OGSÅ: 5G rulles ut uten noen forundersøkelser eller offentlig debatt! Er det forsvarlig og akseptabelt?

Se for deg at du i fremtiden må bytte inn bensinbilen til en selvkjørende lesning-bil. Ditt B-førerkort er gyldig, så du kan kjøre en slik personbil uten kurs eller ta ny førerprøve. Leasingselskapet kontakter deg via internett, de ber deg laste ned en mobilapp for leasing slik at du blir bilens digitale leietager. Du får ingen nøkler, papirer eller brukerhåndbok for alt er tilgjengelig via bilens system. Selger viser deg linker til opplæringskurs på bilens system og den blir levert til ønsket adresse. Du signerer leveransen med BankID, avtalen er gjort og nå må du klare deg selv! Men hvis «IT-problem» har du blitt?

LES OGSÅ: Stråling fra trådløs teknologi er ikke helseskadelig

Krevende endringer

Ofte leser vi om ulykker fordi sjåføren ikke har lært seg å kjøre en moderne bil. Mange ansatte må nå jobbe digitalt, så la meg sette dette litt på kanten og bytte ut leasingbilen med samhandlingsplattform og selger med arbeidsgiver, legg så til at IT-avdelingen har fått beskjed om å løse alle dine problemer. Et "jobbkaos" som har kommet for å bli, og frustrerer oss på toppen av pandemien..

Få av oss takler store teknologiske endringer i sin arbeidshverdag. Selskapet blir rett og slett ineffektivt når deres ansatte må «tukle og mekke» til løsninger for seg selv. De lager sine egne måter for å få sin jobb gjort.

LES OGSÅ: Hannemor har fått varsel om at strømmen kobles fra huset: – Det går ikke an!

Arbeidsgivere har gitt stafettpinnen til de med en sterk personlighet, som igjen leder resten mot det de selv mener er rette måte å jobbe digitalt mot selskapets samarbeidspartnere, ubevisst ønsker de bare at deres egen jobb blir gjort. På grunn av pandemien så har teknologien har fått lov å utvikle seg for fort uten at nye kommunikasjonsprosesser etablerest og det påvirker det menneskelige i oss.

Med 5G vil mange slite enda mer hvis ikke selskapet har en strategi til sine ansatte og deres digitale arbeidsflate. Brukerne må få tid til å gjennomføre adopsjon og oppdatere seg på hvordan de blir mer effektive. Lederskapet må sette i gang en kulturendring og etabler nye sky-tjenester som baserer seg på en digital samhandling strategi. Pass på at de ansatte blir med på selskapets digitale reise!

Kommentarer til denne saken